6 secrete pentru a debloca talentele copiilor

1327
6 secrete pentru a debloca talentele copiilor
sursa foto: Pixabay

Parentingul este un job dificil, mai ales cand vine vorba despre recunoasterea lucrurilor la care se pricep copiii nostri in mod natural. Sarcina noastra este de a descoperi talentele copiilor primite la nastere, de a-i indrepta in directia corecta si de a-i ajuta sa si le cultive. Este visul fiecarui parinte sa-si vada copilul fericit si implinit in viata. Iar toate acestea vin atunci cand copiii cresc si fac ceea ce iubesc.

Daniel Coyle, autorul bestsellerului, „Codul Talentului”, spune ca ii puteti creste foarte mult sansele unui copil, intelegand un lucru extrem de important: maretia nu se naste. Se cultiva.

Coyle a petrecut doi ani navetand intre noua dintre cele mai mari centre de talente din lume – locuri magice, care produc un numar imens de talente de clasa mondiala in domeniul sportului, al artei, al muzicii si al matematicii. Si ceea ce a descoperit este ca parintilor li s-a vandut o imagine incorecta cu privire la modul in care ia nastere un geniu. „Talentul imens nu este scris in ADN-ul copiilor”, spune Coyle. „Este rezultatul unui model distinctiv si puternic, care combina trei forte elementare: metode specifice de antrenare, metode specifice de motivare si coaching”.

Cum se antreneaza copiii, modul in care se confrunta cu esecul, modul in care sunt laudati si modul in care sunt criticati, totul joaca un rol in probabilitatea de a obtine maretie. „Desigur, nu toata lumea creste pentru a fi Michelangelo sau Michael Jordan”, spune Coyle, „dar acel nivel de geniu nu este un accident. Un model distinctiv si puternic ii ajuta pe parinti sa deblocheze neurofiziologia invatarii”.

Fie ca se afla pe un teren de tenis dintr-o suburbie a Rusiei, dar care a produs mai multi jucatori de top-20 decat intreaga Statele Unite, sau la o academie de muzica clasica dintr-un orasel de provincie de la capatul lumii, antrenorii din pepinierele de talente „vorbesc cu acelasi tip de ritm, dau aceleasi instructiuni si isi privesc studentii cu acelasi tip de privire”, spune Coyle. Antrenamentele au metode similare, cum ar fi incetinirea lucrurilor la viteze incredibil de lente sau comprimarea antrenamentului intr-un spatiu mic si accelerarea acestuia.

Daca cautati modalitati de a debloca talentele copiilor dvs, iata cele sase strategii pe care Coyle le recomanda:

#1: Fiti atenti la micile dar puternicele momente declansatoare.

Nu este deloc usor sa faci fata antrenamentelor dure – aceasta necesita multa pasiune, motivatie, perseverenta si combustibilul emotional numit iubire. Cercetatorii ne arata ca, atunci cand vine vorba de motivatie, suntem cu totii nascuti cu echivalentul neurologic al firului declansator. In momentul in care identitatea copilului se impleteste cu un obiectiv, se aprinde declansatorul si se elibereaza in mod inconstient un tsunami de energie motivationala.

Coyle atrage atentia asupra unui studiu realizat pe un grup de tineri muzicieni in care copiii care s-au vizualizat ca muzicieni adulti au invatat cu 400% mai repede decat copiii care nu au facut-o. „Nu genele au facut ca acesti copii sa reuseasca; ci combustibilul continut de o mica idee: vreau sa fiu ca ei”, spune Coyle.

#2: Tineti cont ca antrenamentele nu sunt create in mod egal – nu pe termen lung.

Centrele de talente cunosc de multa vreme un fapt crucial: dobandirea abilitatilor se accelereaza atunci cand lucram la limita abilitatilor noastre, facand erori si corectandu-le – o stare numita „practica profunda”.  Concluzia ar fi ca, erorile nu sunt verdicte; ele sunt informatiile pe care le folosim pentru a construi circuite de abilitati rapide si fluente. Copiii care sunt capabili sa vada erorile drept combustibil pentru invatare, mai degraba decat esecuri, sunt cei care devin in cele din urma geniali.

Citeste si:

♥  Cum sa faci sa nu-ti mai iesi din fire cu copiii tai

♥  Servicii utile, care usureaza viata parintilor

#3: Intelegeti ca antrenarea lenta este antrenarea productiva.

Aceasta metoda este comuna practic oricarui centru de talente, de la tenis la harpa la matematica. Motivul pentru care functioneaza: cand inveti incet, poti sa simti si sa repari mai multe erori, antrenandu-te pentru a construi un circuit mai bun de indemanari. La Meadowmount, o scoala de muzica clasica ai carei absolventi ii includ pe Yo-Yo Ma si Itzhak Perlman, regula este ca trebuie sa se exerseze suficient de lent incat un trecator sa nu poate recunoaste cantecul. Dupa cum a spus-o si un instructor: „Nu este despre cat de repede poti sa o faci. Este despre cat de incet o poti face corect.”

#4: Laudati efortul, nu abilitatea naturala.

Cand ii laudam inteligenta unui copil, ii spunem ca abilitatile sale naturale sunt partea importanta a jocului si reactia lui este de a-si asuma mai putine riscuri. Cand le laudam eforturile, cumva, copiii devin mai inclinati sa isi asume riscuri, sa faca greseli si sa invete din ele – esenta practicii profunde si a invatarii. Nu este o coincidenta faptul ca centrele de talente folosesc limbajul bazat pe efort. Unii jucatori de tenis din Rusia nu spun ca „joaca” tenis; cuvantul este „borot’sya” – a se lupta.

#5: Incurajati imitarea.

Copierea este o scurtatura neurologica pentru abilitati. Imaginandu-va in mod intentionat ca perfectionati o abilitate este un prim pas important pentru a face acel lucru, indiferent daca abilitatea este de a scrie sau de a dansa. Tim Gallwey, autor si instructor de tenis, ii invata pe elevii incepatori sa joace un joc in 20 de minute prin imitare – fara a le da nici macar un cuvant de instruire.

#6: Faceti un pas in spate.

Acel antenament profund care genereaza circuite de indemanare poate sa vina numai din interiorul copilului, nu de la parinte, indiferent cat de bine intentionat este. Dupa cum spune Carol Dweck, psiholog la Stanford, toate sfaturile parentale pot fi sintetizate in doua idei esentiale:

1) Acordati atentie la ceea ce capteaza atentia copilului dvs.

2) Laudati-l pentru efortul sau.

Cu alte cuvinte, observati cand copiii dvs. se indragostesc de ceva si ajutati-i sa foloseasca cu intelepciune energia acestei iubiri. Cand incepeti sa va ganditi la talent ca la un proces – atunci cand vedeti eficienta anumitor forme de antrenament, atunci cand cautati pasiune interioara, atunci cand va armonizati cu semnalele de predare pe care le puteti trimite, vi se va schimba viata, spune Coyle.

„Pentru familia noastra functioneaza atunci cand fiul nostru are de invatat o melodie noua si grea la pian, iar sotia mea il incurajeaza sa exerseze doar prima linie sau macar primele cinci note, iar si iar, cu pasi mici de copil, pana cand face clic. Sau cand fiicele noastre schiaza si ne informeaza cu entuziasm ca au cazut de nenumarate ori, ceea ce trebuie sa fie un semn ca evolueaza”, spune Coyle. (Un concept care functioneaza mai bine cand vine vorba despre schiuri decat cand inveti sa conduci o masina).

Invatarea copiilor ca maretia se construieste, nu se capata la nastere, le permite sa priveasca esecurile intr-un mod complet nou. Esecul nu este un verdict – este o cale de a merge mai departe, de a persevera. Iar greselile nu sunt ceva de care trebuie sa se jeneze. Sunt pasi pe calea spre succes. Fara ei, maretia nu este posibila.

 

Resurse

Citeste si:

♥  Ghidul parintilor pentru gestionarea crizelor de tantrum

♥  9 sfaturi pentru a-i invata pe copii sa nu renunte

♥  18 sfaturi pentru a reduce stresul si anxietatea copilului 

Lasă un comentariu