Cum sa faci sa nu-ti mai iesi din fire cu copiii tai

1988
sursa foto: Pixabay

Cand vine vorba de a fi parinte, perfectiunea este un scop nerealist. Oricat ne-am dori sa fim conectati emotional si afectiv la copiii nostri 100% din timp, suntem predispusi sa ne pierdem controlul si sa reactionam excesiv in momente de stres.

Esti in intarziere, nu poti gasi un pantof, copilul cel mare si-a pierdut tema pentru azi, cel mic are nevoie la toaleta, tocmai suna telefonul… si iti iesi din fire cu copiii tai. Nu iti doresti asta, dar cuvintele iti ies automat din gura: „Haideti odata! Suntem mereu in intarziere!”

Cu toate ca are cele mai bune intentii, fiecare parinte poate sa-si aminteasca un moment in care nivelul sau de frustrare a trecut prin acoperis, iar reactiile sale emotionale la copii nu erau adecvate situatiei. Indiferent daca factorul declansator este o criza de tantrum intr-un supermarket sau un mic act de sfidare in timp ce il imbraci dimineata, ori de cate ori ne iesim din fire, atat copii, cat si parinti, ne simtim groaznic.

Intelegand ce declanseaza aceste reactii exagerate asupra copiilor nostri si de ce ne simtim atat de intens in anumite situatii, suntem mai capabili sa ne schimbam comportamentul si sa ne imbunatatim relatiile cu copiii nostri. Cu cat ne limitam mai mult propriile izbucniri impulsive si ne reparam interactiunile negative care ne ranesc copiii, cu atat cresc sansele pe care le oferim copiilor nostri sa devina adulti sanatosi emotional.

Si in timp ce metoda „respira adanc” functioneaza de fiecare data, va prezentam mai jos alte cateva idei pe care le puteti incerca incepand de azi. Cum sa faci sa nu-ti mai iesi din fire cu copiii tai… chiar de acum:

  • Actioneaza ca si cum cineva te urmareste. Vei vedea cat de diferit vei actiona. Vei urma toate acele „reguli ale parintilor”, cum ar fi sa fii consecvent, sa fii calm, sa fii ferm, dar corect… pe care stii ca ar trebui sa le urmezi.
  • Pretinde ca nu este copilul tau. Daca tu erai profesorul, nu parintele sau, cum ai fi reactionat? Te-ai mai fi purtat in acelasi fel?
  • Fii profesorul lui, nu doar cel care aplica reguli. Arata-i ce astepti de la el si explica-i si de ce.
  • Identifica momentele in care iti iesi din fire de obicei. Copiii devin mai galagiosi? Sunt mai multe jucarii aruncate prin casa? Esti in urma cu cina? Identifica-le si pune-le capat inainte de a escalada si sa-ti iesi din fire. De obicei, multe lucruri mici sunt egale cu o explozie mare.
  • Vorbeste calm in loc sa strigi. Cu cat vorbesti mai calm si mai incet, cu atat vor avea mai mare impact cuvintele tale.
  • Acorda-ti timp liber, doar pentru tine. Apasa butonul de pauza si retrage-te in alta camera pentru cateva minute. Stai acolo pana te simti mai bine, apoi mergi inapoi si abordeaza problema.
  • Repara daunele cauzate. Dupa calmare, este important sa reparam daunele cauzate de interactiunea noastra exploziva cu copiii. Nu evita subiectul, oricat de stanjenitor ar fi! Altfel, daca nu oferim copiilor nostri o explicatie si o scuza pentru comportamentul nostru rau, ii lasam sa se simta responsabili si confuzi, intrebandu-se ce au facut pentru a ne supara atat de tare.
  • Odihneste-te suficient. Copiii nostri devin agitati cand sunt obositi… de ce ar fi altfel pentru adulti?
  • Gandeste-te pe termen lung. Daca faci acest lucru acum (tipi, jignesti etc.), cum isi vor aminti copiii despre asta maine, intr-o saptamana, intr-o luna? Nu le frange spiritul doar pentru ca ti-ai pierdut pentru o clipa cumpatul.

Citeste si:

♥  10 sfaturi pentru a-i ajuta pe copii sa dezvolte obiceiuri sanatoase

♥  5 lucruri pe care nu ar trebui sa le spui niciodata copiilor tai

  • Fa sport. Trebuie sa te eliberezi de stres si frustrari si modalitatea perfecta de a o face este facand miscare. In plus, esti un exemplu minunat pentru copiii tai.
  • Fii consecvent. Acest lucru este extrem de important pentru copiii tai. Ei au nevoie ca tu sa fii consecvent, astfel incat sa poata sti la ce sa se astepte. Este cea mai dificila sarcina a parintilor, deoarece exista atat de multe situatii diferite care pot permite inconsecventa.
  • Incepe-ti discursul cu un lucru pozitiv. „In mod normal, esti un copil foarte dulce, dar ma raneste faptul ca ai ridicat vocea la mine” sau „Te iubesc, dar nu-mi place acest comportament”.
  • Incearca sa folosesti o minge de stres atunci cand esti tensionat. Chiar functioneaza si multi terapeuti le sugereaza parintilor sa le foloseasca.
  • Incearca sa folosesti un „microfon imaginar”. Cand aveti o situatie tensionata, paseaza copilului tau un „microfon imaginar” si acorda-i atentia ta deplina pentru un minut. Lasa-l sa-ti explice ce s-a intamplat si apoi ia tu „microfonul imaginar” si explica-i ce te-a suparat.
  • Nu intra in polemici. Acest lucru doar va escalada problema si nu va aduce un rezultat bun.
  • Fii bun. Mai presus de toate, fii bun. Fii ferm, dar corect. Nu, copiii tai nu-si vor aminti ziua cand ati intarziat. Ei nu isi vor aminti ca nu ai gasit pantoful sau ca nu si-au gasit temele, dar isi vor aminti cum ai reactionat, pentru ca vor invata sa reactioneze in acelasi fel. Ei te vor imita pe tine, vor incearca sa fie ca tine si sa invete de la tine. Tine minte ca acum, in acest moment, copiii tai sunt la fel ca tine. Fii exemplul care ar face pe oricine mandru. Fii parintele care vrei sa fie copiii tai peste treizeci de ani. Esti un parinte minunat… (daca nu ai fi, cu siguranta nu ai citi asta), deci, lasa-i pe copiii tai sa vada acest lucru.

Trebuie sa recunoastem ca ceea ce ni s-a intamplat in calitate de copii, influenteaza modul in care gandim, simtim si actionam ca adulti. Acest lucru este valabil mai ales atunci cand devenim parinti, deoarece nimic nu declanseaza sentimente din copilaria noastra mai mult decat copiii nostri. Din moment ce descendentii nostri ne seamana fizic si emotional, este usor sa vedem in ei copilul care am fost. Aceasta identificare conduce la reactivarea incidentelor din copilaria noastra, in special a incidentelor care au fost traumatizante. Si in momentele tensionate, ne iesim din fire si ne trezim dintr-o data ca ii tratam pe copiii nostri asa cum parintii nostri ne-au tratat.

Citeste si:

♥  10 greseli comune ale parintilor de azi

♥  7 modalitati distractive de a-i invata pe copii despre alegerile sanatoase ale alimentelor 

Lasă un comentariu