Cum sa-ti motivezi copilul sa se spele pe dinti

3143
Cum sa-ti motivezi copilul sa se spele pe dinti
sursa foto: Pixabay

Pentru a avea dinti frumosi si sanatosi, este important sa-i invatam pe copii de mici sa se spele pe dinti. O igiena riguroasa este esentiala pentru prevenirea cariilor dentare, bolii gingiilor, pierderii dintilor si chiar a respiratiei urate. Invatandu-i de timpuriu sa-si perieze cu regularitate si corect dintii, poate ajuta copiilor sa paseasca pe o cale sigura de sanatate orala pentru tot restul vietii lor.

Motivarea copiilor sa se spele pe dinti nu este intotdeauna o sarcina simpla. Rutina zilnica de periere a dintilor, de cel putin doua ori pe zi, reprezinta una dintre cele mai mari provocari cu care se confrunta parintii in anii de formare ai copiilor lor. Invatarea de a mentine o igiena orala adecvata necesita timp si, sa fim sinceri, nu este intotdeauna distractiva pentru copii. Atunci cand vine vorba de a invata copiii cum sa-si perieze dintii, incercati sa aveti rabdare cu copiii dvs. si sa faceti intreaga activitate distractiva si nu o corvoada.

Din fericire pentru parinti, exista modalitati prin care copiii pot fi motivati sa invete sa deprinda si sa practice bune abilitati de igiena orala:

# 1: Incepeti cat mai devreme

Incepeti sa curatati gingiile copilului chiar inainte ca acesta sa aiba dinti. Utilizati o carpa moale sau un tampon de tifon pe care le umeziti si stergeti usor gingia. Aceasta procedura va ajuta sa-si mentina gura si gingiile sanatoase si stabileste un model de ingrijire orala pentru amandoi.

De indata ce apare primul dinte, este timpul sa incepeti o rutina de spalare de doua ori pe zi, preferabil dupa micul dejun si inainte de culcare. Utilizati o periuta de dinti moale, cu cap mic si doar umezita cu apa pentru a elimina alimentele, bacteriile si alte resturi. In timp ce efectuati fiecare pas, discutati cu copilul dvs. despre ceea ce faceti, de ce si care va fi urmatorul pas – nu ar trebui sa existe surprize.

Pana cand copilul dvs. nu este suficient de mare pentru a clati si scuipa, 18-24 de luni, nu utilizati pasta de dinti. Exista foarte multe tipuri de pasta de dinti pe piata, in functie de varsta copilului. Expertii recomanda utilizarea unei cantitati de pasta de dinti cat bobul de mazare, cu mai putin fluor. Fara fluor, exista risc de carii.

Atunci cand copilul dvs. are aproximativ 2 sau 3 ani, este timpul sa incepeti sa-l invatati sa-si perieze si sa-si ingrijeasca dintii. Este un proces care se intinde pe tot parcursul perioadei prescolare, copiii pana la varsta de 6-8 ani ne avand abilitatile motorii fine de a fi experti la periajul de dinti.

# 2: Fiti un model pentru copiii dvs.

Pentru un copil va fi greu sa urmeze o regula pe care parintii sai nu o urmeaza, deci, depuneti eforturi pentru a arata copilului dumneavoastra ca va periati dintii in mod regulat. Fiti exemplul de ingrijire dentara pe care copiii dvs. sa il urmeze. Programati o intalnire cu dentistul dvs. si luati si copilul sa va insoteasca, sa se poata familiariza cu mediul.

Se recomanda ca un copil sa viziteze medicul dentist la varsta de 1 an sau in termen de sase luni de la aparitia primului dinte.

# 3: Periati-va dintii impreuna

Copiilor mici le place sa-si imite parintii si o modalitate eficienta de a incuraja copiii sa practice igiena orala este de a face din perierea dintilor o activitate de familie. Modelati prin propriul exemplu obiceiurile pentru o buna igiena orala.

Periati-va dintii si folositi ata dentara in fata copilului si apoi lasati-l sa incerce singur. In esenta, acelasi lucru care ii determina pe copiii mici sa se imbrace ca si parintii lor si sa pretinda ca fac ceea ce fac parintii lor, ii va determina sa imite si modelul igienei orale. Efectuarea acestei rutine impreuna ofera de asemenea parintilor posibilitatea de a se asigura ca procedura de spalare a copilului este facuta corect.

Citeste si:

♥  Cum sa faci sa nu-ti mai iesi din fire cu copiii tai

♥  Servicii utile, care usureaza viata parintilor

# 4: Lasati copilul sa aleaga

Copiii au nevoie de sentimentul ca li s-a dat sansa sa aleaga, mai degraba decat sa le fie impus ceva. Deci, construiti sentimentul de control al copilului atunci cand cumparati impreuna cu el pasta si periuta de dinti pe care urmeaza sa le foloseasca.

Lasati-l sa aleaga stilul si culoarea periutei de dinti, ce marca de pasta de dinti il atrage (pre-selectata de dvs., desigur) si ata dentara in culori amuzante pe care doreste sa o foloseasca. In acest fel, ei vor astepta cu nerabdare sa foloseasca lucrurile pe care singuri si le-au ales si sa inceapa sa se bucure de rutina de ingrijire a dintilor.

Iata cateva sfaturi de care sa tineti cont atunci cand cumparati periuta copilului:

– alegeti periuta de dinti in functie de varsta copilului;
– perii trebuie sa fie moi si flexibili, pentru a nu risca ranirea gingiilor;
– este indicat ca periuta sa fie de dimensiuni mici si sa aiba capul rotund, sa poata ajunge mai usor in toate colturile gurii;
– manerul e de preferat sa fie dintr-un material moale, pentru a fi mai usor de manuit de catre copil;
– este recomandat ca periuta sa fie inlocuita la fiecare 3 luni sau chiar mai devreme daca se deterioreaza;
– periuta trebuie spalata bine dupa fiecare folosire;
– periuta nu trebuie imprumutata cu nimeni.

# 5:  Faceti un program de spalare a dintilor si respectati-l

Periajul dintilor trebuie facut la timp, deoarece intareste obiceiurile de periere ale copilului. Deci, creati un program care este ideal pentru copilul dvs. Puteti face perierea inainte de o activitate foarte importanta pe care copilul dvs. o astepta, cum ar fi povestea de culcare.

Se spune ca dureaza aproximativ 21 de zile pentru ca o activitate sa devina un obicei. Asadar, consecventa este importanta in ajutarea copilului sa dezvolte o rutina de periere.

# 6: Lasati copilul sa preia fraiele cand este gata

Celor mai multi dintre copii le place sa arate cat de „mari” sunt ei, incercand sa faca singuri lucrurile. Cand va simtiti confortabil sa puneti peria in mainile copilului, faceti acest lucru, dar supravegheati-l cu atentie. Tineti mana peste mana lui pentru inceput, daca asta ajuta.

Daca este de folos la a va motiva copilul sa se spele pe dinti, lasati-l mai intai sa va spele el dintii dvs. si apoi sa ii spalati dvs pe ai lui. Sau faceti regula „dintii trebuie spalati de un copil si de un adult” si sa il lasati pe el sa aleaga cine ii spala primul. Astfel, va asigurati ca dintii vor fi spalati mereu corect.

# 7: Dati-i copilului o recompensa pentru fiecare progres facut

Oamenii, in special copiii, raspund bine la recompense. Iar promisiunea recompensarii cu o viata cu dinti sanatosi probabil ca nu ii va motiva foarte mult, fiind o notiune destul de abstracta pentru ei. De aceea, ar trebui sa oferiti copilului dvs. o recompensa tangibila.

Puteti face o diagrama saptamanala, cu doua puncte pentru fiecare zi, care urmareste obiceiurile lor de periere. Recompensa poate fi acordata dupa ce au atins un anumit numar de perieri reusite.

tabel spalat pe dintiDiagrama saptamanala a spalatului pe dinti

# 8: Utilizati instrumente educationale

De multe ori, copiii tind sa acorde o atentie mai mare mesajelor din alte surse decat din partea parintilor lor. Instrumentele educationale pot fi esentiale in implementarea efectiva a obiceiurilor sanatoase. Cand copiii citesc carti despre periajul dintilor sau vizioneaza clipuri video avand de-a face cu subiectul, sarcinile de igiena orala pot deveni mai importante pentru ei si mai inradacinate ca abilitati semnificative de obtinut.

# 9: Faceti din perierea dintilor o experienta placuta si distractiva

Periajul periodic al dintilor ar trebui sa fie o experienta pozitiva pentru un copil. Nimic nu poate fi mai distractiv pentru un copil decat sa vada intreaga familie periandu-si dintii in acelasi timp, schimband glume si chiar razand in timpul periajului. Acesta poate fi un mod distractiv de a se conecta cu membrii familiei, sa nu mai vorbim ca perierea dintilor se poate transforma intr-o activitate pe care copiii abia o asteapta.

Activitatile de divertisment, interactive, va pot ajuta copiii sa se spele pe dinti si sa invete modul corect de a avea grija de dintii lor. Periajul poate fi distractiv cu jocuri, aplicatii, fise de colorat, cantece si videoclipuri care incurajeaza o buna igiena sanatoasa.

Muzica:

Muzica poate ajuta ca timpului necesar pentru indeplinirea sarcinilor de igiena orala sa treaca mai usor. Redarea piesei preferate a unui copil, in timp ce isi periaza dintii, il poate ajuta sa invete cat timp este necesar sa-si perieze dintii si sa faca rutina mai distractiva. Copiii si adultii ar trebui sa-si perieze dintii cate doua minute, de fiecare data. Ajutati-va copiii sa aleaga una sau mai multe melodii distractive, pe care sa le asculte in timp ce isi periaza dintii, pentru a ajuta rutina eventual „plictisitoare” sa fie mai interesanta.

Citeste si:

♥  Ghidul parintilor pentru gestionarea crizelor de tantrum

♥  6 secrete pentru a debloca talentele copiilor

Aplicatii:

„Spala-te pe dinti cu Bulgaras” – este o aplicatie iubita de copii, dar in special de parinti, care au acum o misiune mai usoara: copiii abia asteapta sa se spele pe dinti, ba chiar vor sa se spele singuri, cu prietenul lor Bulgaras. Parintii nu trebuie decat sa descarce aplicatia gratuita si sa ii ajute pe cei mici sa isi personalizeze Bulgarasul.

Povesti:

Cartea „Au, dintii mei” este o carte minunata, scrisa de un medic stomatolog, pentru toti copiii. Acum spalatul pe dinti si vizitele la medic sunt o poveste! Personajul principal, Tinel, adora dulciurile. Dar nu este singurul: instalata pe dintii sai, banda Bak Terius se desfata, la randu-i, cu aceleasi bunatati. Rezultatul? Nu-ti doreste sa-l vezi. Daca cititi sfaturile lui, copiii ii vor tine departe de acesti musafiri nepoftiti, iar dintii lor vor ramana sanatosi si frumosi.

Jocuri:

– spalati pe dinti jucariile preferate sau asezati-le sa va fie spectatori;
– luati o clepsidra care sa contorizeze timpul de spalat pe dinti si faceti concurs care se spala mai repede;
faceti un joc de roluri – inchipuiti-va ca sunteti la dentist si va jucati de-a doctorul care controleaza daca dintisorii sunt sanatosi;
personificati microbii din gura, dati-le nume haioase si vorbiti despre si cu ei ca si cum ar fi oameni.

Voi cum ii motivati pe copii sa se spele pe dinti?

•••

 

Citeste si:

♥  9 sfaturi pentru a-i invata pe copii sa nu renunte

♥  18 sfaturi pentru a reduce stresul si anxietatea copilului 

Lasă un comentariu