In ziua de azi, a deveni parinte ofera oportunitati reale pentru a cheltui in exces. Cu siguranta, nu e rau sa cheltui putin mai mult decat de obicei pentru copilul tau, care este, la urma urmei, noua dragoste a vietii tale. In timp ce anumite produse pretind ca iti fac viata mai usoara, poti ajunge sa constati ca nu le-ai folosit niciodata, fiind o risipa totala de bani.
Pe parcursul sarcinii, cronologia de social media iti va fi umpluta cu anunturi cu produse „must-have” pentru copii. Prietenii tai vor fi dornici sa-ti spuna ce articole trebuie neaparat sa ai. Anunturile atragatoare din revistele pentru mamici vor promova si mai multe produse de copii. Nu ai cum sa scapi de ele! Poate la inceput nu va afecta bugetul familiei, dar cheltuielile exagerate pot provoca probleme serioase de-a lungul timpului.
Unde tind proaspetii parinti sa cheltuiasca exagerat? Ce pot face pentru a salva niste bani – si ceva spatiu in casa, pentru ca nimeni nu are nevoie de un morman de lucruri nefolosite, ingramadite pe la colturile casei? Iata o lista care speram sa va fie de ajutor, cu 8 lucruri pe care isi cheltuie banii nechibzuit noii parinti:
# 1: O camera de copil extravaganta
In epoca Pinterestului, este greu sa nu fiti topiti dupa o tematica adorabila pentru camera copilului, completata cu mobilier rafinat, pereti stralucitori si corpuri de iluminat de inalta calitate. Dar iata cum stau de fapt lucrurile: copilului tau nu ii pasa. El sau ea nu va observa stralucirea de pe pereti, mult timp dupa ce se va naste.
In schimb: Daca sunteti mai stransi cu banii, renuntati la tematica adorabila in favoarea unui loc confortabil si sigur pentru ca bebelusul sa doarma. Pentru a da o nota vesela, puteti picta camera intr-o nuanta viu colorata.
# 2: Mobilier scump
Un set complet de mobilier pentru camera bebelusului poate fi scump si nu este cu adevarat necesar. In functie de casa dvs. si de aranjamentele dvs. de dormit, este posibil sa nu folositi niciodata un patut din lemn. Bebelusii pot sa doarma foarte bine in patuturi pliabile, mult mai accesibile ca pret si mult mai fiabile. Si poate veti constata ca va schimbati copilul mai des pe pat sau pe podea decat pe o masa de infasat de peste 500 de lei.
In schimb: Cand vine vorba de amenajarea camerei copilului, puteti achizitiona mobilier second-hand. Din nou, aveti nevoie doar de un loc confortabil pentru ca bebelusul dvs. sa doarma si un loc pentru a pastra hainele si alte lucruri esentiale. O nota aici, totusi: salteaua patutului e de recomandat sa fie noua. Un studiu a constatat ca saltele uzate cresc riscul de sindrom de moarte subita la sugari.
Citeste si:
♥ 10 sfaturi pentru a-i ajuta pe copii sa dezvolte obiceiuri sanatoase
♥ 7 modalitati distractive de a-i invata pe copii despre alegerile sanatoase ale alimentelor
# 3: O garderoba imensa
Stati departe de magazinele pentru copii. Aceste haine mici, adorabile sunt prea tentante – si inutil de costisitoare! Sigur, este distractiv sa-i cumparati bebelusului cateva hainute elegante pentru ocazii speciale. Dar, pentru hainele de toata ziua, veti prefera sa fie simple si usoare pentru vremea calda si dintr-o singura bucata atunci cand este rece. Si e suficient sa ai haine din fiecare dimensiune – chiar mai putine, daca poti sa speli o tura la jumatatea saptamanii.
In schimb: Este uimitor ce puteti obtine pentru copii de la magazinele second-hand sau de la prietenii si cunostintele care au copii mai mari. Hainele pentru bebelusi se uzeaza mai greu, pentru ca acestia cresc foarte repede si unele lucruri le poarta doar de cateva ori.
# 4: Pantofi pentru copii
Acest subect este strans legat de garderoba imensa, dar este o problema de sine statatoare. Pantofii mici pentru copii sunt ridicol de scumpi, chiar daca sunt adorabili. Din nou, poate fi distractiv sa ai o pereche (si sa speram ca i-ai cumparat la mana a doua) pentru primul Craciun sau pentru alta ocazie. Dar bebelusii care nu pot merge, inca nu au nevoie de pantofi.
In schimb: Luati in loc de pantofi pentru bebelusi, sosete confortabile sau body-uri cu tot cu sosetuta. Cand incep sa mearga, protejati picioarele copilului cand iesiti afara, cu pantofi cu talpa flexibila, la preturi accesibile.
# 5: Gadget-uri pentru bebelusi
Internetul este plin de mii de gadget-uri pentru bebelusi. Acestea pot fi cateodata utile, dar rareori sunt necesare. Iata cateva astfel de exemple:
– cos special pentru scutece folosite – poate la inceput te va incanta acest cos special, dar dupa o perioada, ideea pastrarii unui scutec murdar in camera copilului, pentru o perioada lunga de timp, nu ti se va mai parea atat de buna. In schimb, puteti arunca toate scutecele murdare la gunoiul pe care il aruncati zilnic. Iar cele cu adevarat murdare, puteti sa le duceti direct le gunoiul de afara.
– monitor video – un monitor video fantezist si scump poate fi atractiv cand ti se va naste bebelusul. Calitatea imaginii acestor monitoare nu este prea buna si veti realiza rapid ca tot ce aveti nevoie este doar sa-l auziti. Se pare ca sunetul pe un monitor analogic de copil mult mai ieftin este la fel de clar.
– termometru de baie - ati putea fi tentati sa cumparati un termometru dragut,conceput sa va avertizeze cand apa de baie este prea fierbinte. De fapt, detineti deja un produs care poate face acest lucru. Este cotul dvs!
– ham de siguranta – Cu exceptia cazului in care medicul va recomanda in mod expres sa utilizati unul dintre aceste hamuri portabile, nu exista niciun motiv real sa investiti intr-unul. Trebuie sa-l ajute pe copilul dvs. sa invete sa mearga, dar invatarea de a merge este un proces natural care nu are nevoie de noi dispozitive fantastice pentru a intra in vigoare.
# 6: Lucruri de designer
Da, gentile pentru scutece facute de designer te poate face sa te simti mai putin ca o mama franta, purtatoare de voma. Dar, din nou, nu este necesar. Cand ai dormit doar cinci ore toata saptamana si porti voma altcuiva, nu iti mai pasa cu adevarat cine a proiectat geanta pentru scutece, atata timp cat are servetele si scutece curate de care ai nevoie.
In schimb: Lasati la urma achizitionarea unor asemenea lucruri. Daca aveti un loc in bugetul dvs. si acest lucru este important pentru dvs., achizitionati-l. Daca nu, cumparati o geanta cu un pret accesibil si purtati-o cu mandrie.
Citeste si:
♥ Time management: 6 trucuri pentru parinti
♥ 10 aplicatii utile pentru o mama organizata si eficienta
# 7: Jucarii din plus
Animalele din plus sunt adorabile. Dar pot fi o o risipa de bani cand cumparati o multime. In primul rand, multe le veti primi cadou. Oamenii par sa se bucure sa ofere copiilor animale din plus. Acestea, insa, par sa aiba abilitatea de a se inmulti. Veti gasi in curand prin toata casa animalute din plus de care sa va impiedicati.
In schimb: Achizitionati un plus simpatic, care sa va placa si de care bebelusul se va bucura. Il puteti chiar pastra pentru totdeauna, ca amintire.
# 8: Scaune si leagane electrice, de interior
Linistea este de aur si proaspetii parintii vor cheltui o avere incercand sa o obtina. Exista scaune scumpe care imita miscarile vietii in uter, leagane cu vibratii care adorm copilul si tot felul de astfel de lucruri care promit parintilor o pauza. Copiii nou-nascuti plang adesea atunci cand nu sunt tinuti in brate. Acest lucru poate fi foarte greu de suportat cand sunteti proaspeti parinti, mai ales atunci cand exista atat de multe alte lucruri pe care trebuie sa le faceti.
In schimb: Un port bebe este un mod relativ ieftin de a obtine acelasi rezultat. Bebelusul tau va fi multumit iar tu vei avea mainile libere. Si nu va faceti griji, nu dureaza mult. Nu va trebui sa ajungeti in viitor sa carati in brate un copil de opt ani, in timp ce incercati sa preparati cina.
Lista de mai sus nu este neparat intr-o anumita ordine, iar unele dintre aceste achizitii pot avea sens in situatia dvs. Daca bugetul va permite, le puteti achizitiona linistiti. Dar, daca aveti un buget mai restrans in timp ce asteaptati un nou copil, puteti face o adevarata economie tinand cont de ea.
Citeste si:
♥ Cum ii invatam pe copii sa faca fata dezamagirilor
♥ 10 greseli comune ale parintilor de azi