Vesti bune pentru parintii copiilor grav bolnavi

1567
copii grav bolnavi
sursa foto: Pixabay

Pana acum, legislatia prevedea ca asiguratii au dreptul la concediu si indemnizatie pentru ingrijirea copilului bolnav, in varsta de pana la 7 ani. Iar pentru copiii cu handicap, in varsta de pana la 18 ani. Ca sa poata beneficia de concediu medical, mama unui copil bolnav de cancer mai mare de 7 ani, era obligata sa faca rost de un act medical in care sa scrie ca micutul ei are handicap.

Guvernul a adoptat joi o ordonanta de urgenta in care se prevede ca, in cazul copilului cu afectiuni grave, asiguratii au dreptul la concediu si indemnizatie pentru ingrijirea copilului bolnav, in varsta de pana la 16 ani.

Citeste si:

♥   5 cele mai bune aplicatii gratuite pentru alegerea numelui bebelusului

♥   Cum ii invatam pe copii sa faca fata dezamagirilor

De asemenea, ordonanta simplifica procedura de acordare a certificatelor de concediu medical pentru situatiile in care asiguratii beneficiaza de concediu medical pentru ingrijirea copilului bolnav. Daca insotesc copilul la tratament pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene, Spatiului Economic European si Confederatiei Elvetiene, ori pe teritoriul unui alt stat decat cele mentionate anterior.

Actul normativ prevede si crearea cadrului legal pentru eliberarea certificatelor de concediu medical in format electronic. Astfel, medicii prescriptori vor putea completa si transmite angajatorilor/beneficiarilor certificatele de concediu medical in format electronic, prin mijloace electronice de transmitere la distanta. Certificatele vor fi semnate de medici cu semnaturi electronice calificate.

Un semnal de alarma dat autoritatilor

Aceasta masura vine dupa ce, in iulie, prezentatoarea TV, Magda Vasiliu, posta pe Facebook situatia grea prin care trecea. Ea spunea ca, din cauza birocratiei din Romania, nu isi poate lua concediu medical pentru a-si insoti baietelul de opt ani, bolnav de cancer, la tratament in Italia. Si ca medicul sau de familie i-a refuzat cererea de concediu medical pentru ingrijirea copilului.

Motivul, ca trebuie sa vina personal din Italia la cabinet si sa obtina si un aviz de la directia sanitara din Bucuresti, odata ce depune documentele necesare, traduse si legalizate. „Legea noastra este facuta de niste cretini, pentru niste idioti ca mine, care spera in dreptate, intelegere si bun simt.”, spunea revoltata jurnalista.

Citeste si:

♥  Copiii puternici mental au parinti care fac aceste 4 lucruri

♥  De ce sa vedem filmul animat Coco

Postarea Magdei Vasiliu starnea la acea vreme un val de revolta in randul oamenilor si tragea un semnal de alarma autoritatilor.

Prim-ministrul Tudose admitea intr-o sedinta de guvern de la acea vreme ca ”sistemul e defect”. Apoi i-a cerut ministrului Sanatatii, ca in cel mult doua saptamani, sa vina cu un proiect prin care sa fie debirocratizat sistemul de sanatate.

”Romania, tara mea, imi cere acte peste acte, avize si documente traduse, legalizate”

Au trecut ceva timp de la mediatizarea cazului jurnalistei. Avem o ordonanta menita sa simplifice modul de acordare a certificatelor de concediu medical. Din pacate, este doar una dintre multele lupte cu acest sistem birocratic. Un sistem cu proceduri alambicate si anevoioase, facute sa puna piedici cat mai multe cetatenilor sai.

Citeste si:

♥  10 greseli comune ale parintilor de azi

♥  10 aplicatii utile pentru o mama organizata si eficienta

Lasă un comentariu