Este greu sa-i inveti pe copii sa fie perseverenti si sa aiba forta mentala in lumea moderna. Tehnologia permite o satisfactie instantanee, iar dispozitivele digitale ofera o evadare usoara atunci cand lucrurile devin dificile.
Mai mult ca niciodata, copiii au o atentie de scurta durata si mai putina rabdare cand lucrurile nu le ies asa cum isi doresc. Vestea buna este ca perseverenta este o abilitate care se poate invata, chiar si in epoca electronica.
De ce e important sa ii invatam pe copii sa continue atunci cand ceva este dureros, plictisitor sau frustrant? Ei bine, studiile arata ca oamenii perseverenti reusesc mai bine in aproape toate domeniile vietii lor. Un studiu a constatat ca abilitatea de a impinge disconfortul este strans legata de inteligenta superioara, de performanta academica si de o performanta mai buna a muncii.
Fara perseverenta, copiii s-ar putea dezvolta in niste adulti care renunta ori de cate ori intampina o provocare. Acest lucru poate insemna renuntarea la un loc de munca atunci cand nu primesc o promovare pe care si-o doresc sau incheierea relatiilor de fiecare data cand intampina dificultati de comunicare.
Iata 9 sfaturi pentru a-i invata pe copii sa nu renunte:
# 1: Incurajati-va copiii sa-si faca patul in fiecare dimineata
Aceasta este o activitate pe care multi psihologi o recomanda. Robin Koval si Linda Kaplan Thaler vorbesc despre acest lucru in cartea lor „Grit to Great: How Perseverance, Passion and Pluck Take You From Ordinary to Extraordinary”.
In carte, ei spun povestea Admiralului William H. McRaven, care le-a spus elevilor de la Universitatea din Texas, Austin, ca cea mai buna lectie pe care a invatat-o de la antrenamentul marinei SEAL era cum sa-si faca corect patul in fiecare dimineata.
De ce? Koval spune ca este primul lucru pe care il faci dimineata si, dupa ce l-ai facut de suficiente ori, inveti sa il faci perfect. Daca ai o zi groaznica, atunci poti veni acasa si sa gasesti cel putin un lucru pe care l-ai facut corect.
# 2: Invatati-i pe copii sa gaseasca solutii
Abilitatile de rezolvare a problemelor se pot obtine de la varste mici. Puteti incepe sa construiti abilitati de rezolvare a problemelor la copii de indata ce au primul lor proiect scolar. Daca este vorba de un proiect stiintific si li se pare intimidant, atunci spuneti-le: „Care sunt cele trei surse pe care le poti consulta in fiecare zi? Hai sa facem o lista „. Incurajandu-i sa gaseasca mai multe solutii, ii va ajuta sa capete incredere ca pot duce la bun sfarsit proiectul si nu vor renunta.
# 3: Nu vorbiti in termeni catastrofici
Indiferent de risc, Lynn Lyons, un psihoterapeut specializat in tratarea familiilor anxioase, a spus ca parintii ar trebui sa evite transformarea tuturor lucrurilor intr-o potentiala catastrofa.
De exemplu, Lyons a spus ca nu trebuie sa spui niciodata: „Este foarte important pentru tine sa inveti sa inoti pentru ca ar fi devastatoar pentru mine daca te-ai ineca”. In schimb, spunand „Este foarte important pentru tine sa inveti sa inoti” este destul.
Daca copilul dvs. este cel care gandeste in termeni catastrofici, ar trebui sa incercati sa ii aratati ca poate intotdeauna sa se ridice si sa faca mai bine. De exemplu, daca ii este teama ca nu va intra la un anumit colegiu ii puteti spune: „Daca nu intri la acest colegiu, care este urmatorul pas?” Incurajandu-l sa vada o solutie dincolo de cel mai rau lucru care se poate intampla, il poate ajuta sa treaca mai usor peste un eventual esec si sa inteleaga ca si ceea ce pare a fi o catastrofa acum, se poate rezolva in viitorul apropiat.
Citeste si:
♥ Cum sa faci sa nu-ti mai iesi din fire cu copiii tai
♥ 7 modalitati distractive de a-i invata pe copii despre alegerile sanatoase ale alimentelor
# 4: Fii chiar tu un model de urmat
Una dintre cele mai bune cai de invatare este sa urmaresti un expert. Ocazional, s-ar putea sa pierdeti controlul emotiilor sau sa aveti o zi dificila, care pare a fi sfarsitul lumii. Dar este important sa va recunoasteti greselile si vulnerabilitatea in fata copiilor, astfel incat ei sa poata vedea ca greselile si vulnerabilitatea nu sunt deloc ceva rau si ca puteti continua sa fiti puternici. Cand un parinte ramane pozitiv chiar daca esueaza sau continua sa gaseasca bucurie in fata greutatilor, acestea sunt lucrurile care ii inspira pe copii sa faca acelasi lucru.
# 5: Incurajati-i sa-si imagineze ca sunt eroi de poveste
Desi exista multe exercitii de putere mentala care ii pot invata pe copiii dvs. sa nu renunte, efectul eroului de poveste este o modalitate amuzanta si simpla de a arata copiilor ca sunt mai puternici decat cred ei. Spunandu-i copilului dvs. sa se prefaca ca este Batman, Dora exploratoarea, constructorul Bob sau un alt personaj harnic ar putea spori capacitatea de a persevera, potrivit unui studiu publicat in 2016 in „Dezvoltarea copilului”.
Cercetatorii au testat aceasta teorie asupra unui grup de copii intre 4 si 6 ani. Acestia au repartizat tuturor copiilor o sarcina plictisitoare pe un computer. Copiilor li sa spus sa lucreze cat mai mult timp si sa se straduiasca cat de mult pot – si au fost avertizati ca sarcina va fi plictisitoare. Dar li sa spus ca ar putea lua o pauza de fiecare data cand vor, sa joace un joc distractiv pe o tableta.
Copiii au fost impartiti in trei grupe:
- Grupa 1 – Cercetatorii i-au instruit sa se intrebe periodic: „Sunt muncit din greu?”
- Grupa 2 – Cercetatorii i-au instruit sa se refere la a treia persoana. Ei se intrebau periodic: „Este ______ muncit din greu?” (au completat cu numele lor).
- Grupa 3 – Cercetatorii i-au instruit sa pretinda ca sunt un personaj harnic, ca Batman sau Dora exploratoarea. Ei au primit si o mantie ca sa-i ajute sa-si aminteasca sa se comporte ca personajul lor. Apoi, li sa spus sa se intrebe periodic daca personajul lor lucra din greu, cum ar fi: „Este Batman muncit din greu?”
Copiii care s-au referit la ei la prima persoana au luat cele mai multe pauze si s-au straduit din greu sa treaca prin sarcina. Copiii care s-au referit la ei la a treia persoana au facut putin mai bine – cel mai probabil pentru ca s-au putut separa de emotiile lor. Cel de-al treilea grup a realizat cele mai bune rezultate. Cercetatorii au banuit ca acestor copii le-a sporit increderea ca pot duce sarcina la bun sfarsit, datorita caracteristicilor personajului harnic.
Cum poate functiona efectul eroului de poveste la voi acasa
Indiferent daca incercati sa va motivati copilul sa-si faca curat in camera sau sa-si faca temele, efectul eroului harnic ar putea sa-i dea impulsul de care are nevoie.
Identificati unul dintre personajele preferate ale copilului dvs. Asigurati-va ca este cineva care munceste din greu, cum ar fi Sportacus. Apoi spuneti: „Imagineaza-ti ca esti Sportacus si fa-ti munca la fel ca si el.” Verificati-l periodic, intreband: „Cum merge acolo, Sportacus?” Veti observa cum actioneaza copilul, ca este capabil sa functioneze mai bine decat de obicei.
# 6: Oferiti feedback constructiv
Feedback-ul copiilor trebuie sa fie constructiv si specific; ghidati-i in loc sa-i certati.
Evitati sa-i atacati pe ei, personal si concentrati-va pe comportament. De exemplu, in timpul unui joc de baschet, oferiti-i sfaturi precum: „Incearca sa-ti ridici mainile mai sus, sa poti contracara atacul adversarului” in loc de „De ce tii mainile asa?!”
Parintii trebuie, de asemenea, sa fie atenti la tonul lor atunci cand le dau copiilor feedback. Este important ca parintii si copiii sa gaseasca o cale de mijloc pentru asteptarile lor.
Citeste si:
♥ 10 sfaturi pentru a-i ajuta pe copii sa dezvolte obiceiuri sanatoase
♥ 5 lucruri pe care nu ar trebui sa le spui niciodata copiilor tai
# 7: Invatati-i ce este o competitie corecta
O competitie sanatoasa te impinge sa muncesti din greu, dar, de asemenea, te invata sa pierzi gratios. Concurenta nesanatoasa se concentreaza asupra defectelor si a esecurilor. In afara de teama de a pierde, majoritatea copiilor se tem de concurenta. Explicati-i copilului ca o competitie este buna pentru a-si testa abilitatile si perseverenta. Aproape totul a devenit o competitie in societatea noastra. Si pentru ca tinerii sa reuseasca in aceasta lume competitiva, trebuie sa invete sa stea acolo si sa nu renunte.
# 8: Indrumati-i sa invete din esecuri
Recunoasteti esecurile lor cu empatie si lasati-i sa se intristeze. Amintiti-le ca uneori lucrurile nu vor functiona si spuneti-le ca veti fi intotdeauna de partea lor, indiferent de rezultat.
Spuneti-le ca este in regula daca pierd din cand in cand un joc, dar nu este bine daca nu incearca deloc. Si ca atunci cand gandesti pozitiv, pozitivul se va intoarce la tine.
# 9: Faceti un pas inapoi
Invatati-i pe copiii dvs. sa ia pauze; sa-si cunoasca limitele. Amintiti-le sa se odihneasca si evitati sa ii suprasolicitati. Incercati sa faceti un pas inapoi si sa discutati cu ei greselile lor si gasiti modalitati de depasire a problemelor impreuna.
Dupa ce un copil afla ca tot ceea ce el sau ea are nevoie sa faca este sa fie perseverent, poate folosi aceasta informatie in orice activitate pe care o intreprinde. De fiecare data cand copilul persevereaza cu succes, va construi forta mentala de care are nevoie pentru a face lucruri grele. Si cu cat devine mai increzator, cu atat va face fata mai multor provocari.
Citeste si:
♥ 8 lucruri pe care isi cheltuie banii nechibzuit noii parinti
♥ Time management: 6 trucuri pentru parinti