10 greseli comune ale parintilor de azi

2399
greseli comune parinti
sursa foto: Pixabay

 

Noi, parintii de astazi, suntem mult mai implicati in viata copiilor nostri decat au fost generatiile anterioare. Ne implicam mai mult in educatia lor, ne petrecem mai mult timp cu ei, suntem mai prezenti in viata copiilor nostri decat au fost parintii nostri in viata noastra. Dar, din pacate, facem greseli care pornesc din dorinta de a le face bine copiilor nostri.

Studiile psihologilor, insa, atrag atentia ca este in crestere numarul adolescentilor care sunt deprimati fara un motiv anume. Acesti adulti tineri sustin ca au avut copilarii frumoase, fara griji. Parintii le sunt cei mai buni prieteni. Nu au trecut niciodata prin tragedii, doar dezamagiri normale. Cu toate acestea, sunt nefericiti.

Unul dintre motive ar putea fi ca parintii de astazi nu isi lasa copii „sa cada”. In loc sa-i lase sa experimenteze situatii dificile, le elibereaza calea, le fac viata mai usoara. Dar greutatile fac si ele parte din viata. Si numai daca se confrunta cu ele, copiii pot dobandi abilitati de adaptare de care vor avea nevoie pe parcursul vietii. Deci, in timp ce credem ca le facem o favoare, chiar le putem produce daune pe termen lung. Prin protejarea copiilor nostri de nefericire ca si copii, ii lipsim de fericire ca adulti.

Avand in minte ca iubirea pentru copilul tau inseamna sa-ti doresti ceea ce e mai bine pentru el pe termen lung, te invit sa parcurgi o lista de 10 greseli comune pe care le fac parintii de azi:

# 1: Sa credem despre copiii nostri ca sunt perfecti

Ca parinti, inclinam sa credem despre copiii nostri ca sunt perfecti in toate aspectele. Iar problemele incep sa apara atunci cand avem tendinta de a exagera aceast lucru. De exemplu, unii parinti nu vor sa auda nimic negativ despre odraslele lor. Cand le sunt semnalate probleme sau coportamente negative ale copiilor lor, reactia parintilor este adesea sa respinga vehement aceste informatii.

Adevarul ne poate rani, dar cand avem inima si mintea deschise, se poate dovedi in favoarea noastra. Este bine sa ii incurajam pe copii sa creada ca sunt deosebiti. Dar este necesar, de asemenea, sa reparam lucrurile cat mai devreme si nu mai tarziu, cand problemele se pot adanci atat de mult, incat pot deveni o parte a identitatii lor.

# 2: Sa traim prin copiii nostri

Noi, parintii, ne mandrim cu copiii nostri. Cand acestia reusesc si au succese, suntem mai fericiti decat daca ar fi fost succesele sau reusitele noastre.

Dar daca suntem prea implicati in viata lor, devine foarte greu sa ne dam seama unde se termina viata lor si unde incepe a noastra. Cand copiii devin extensiile noastre, fericirea lor incepe sa se confunde cu fericirea noastra. Lucrurile devin confuze si, dintr-o data, nu mai este vorba despre ei, ci despre noi.

Aboneaza-te la Newsletter

# 3: Sa uitam ca actiunile noastre vorbesc mai tare decat cuvintele

Cand dorim sa-i invatam anumite lucruri pe copiii nostri, credem ca doar cuvintele sunt suficiente. Uitam insa, ca cei mici invata din actiunile si comportamentul nostru. Daca ne dorim cu adevarat sa invete ceva de la noi, ar trebui mai intai sa practicam ceea ce incercam sa le predam. De exemplu, daca incercam sa-i invatam sa se poarte cu respect fata de cei din jur, atunci actiunile si comportamentele noastre zilnice ar trebui sa reflecte asemenea valori.

Citeste si

# 4: Sa ne dorim sa fim cei mai buni prieteni ai copiilor nostri

Un parinte ar trebui sa fie persoana cu care un copil simte ca poate vorbi despre orice si, in acelasi timp, persoana care stabileste regulile, limitele si asteptarile pentru comportamente. Aceasta structura ofera copiilor un sentiment de siguranta si apartenenta.

Una dintre cele mai mari greseli de parenting din ziua de azi ar putea fi ca parintii sa nu-si exercite rolul de parinti.

Cu totii ne dorim sa fim apreciati si iubiti de catre copiii nostri. Dar, sa ne facem bine meseria de parinti – adica sa le setam reguli si sa le impunem limite – presupune sa ne asumam ca ei se vor infuria si nu ne vor mai place.

Dorinta de a fi cei mai buni prieteni ai copiilor nostri poate duce doar la permisivitate si la alegeri facute din disperare. Fii cel mai bun parinte pentru copilul tau, nu cel mai bun prieten al copilului tau.

# 5: Sa ne angajam in parinti competitivi

Fiecare parinte are o latura competitiva. Iar aceasta latura poate deveni neplacuta atunci cand ajungem sa ne fortam copilul sa faca performanta cu orice pret. Totul se datoreaza fricii. Ne temem sa nu ramana in urma copiii nostri. Ne temem ca daca nu vom interveni pentru a-i ajuta sa exceleze de la o varsta frageda, ei vor fi blocati in mediocritate tot restul vietii lor.

Copiii trebuie sa munceasca din greu si sa inteleaga ca visele nu vin pe un platou de argint; ei trebuie sa transpire si sa lupte pentru visele lor. Dar atunci cand instalam o atitudine „trebuie sa castigi cu orice pret”, permitandu-i chiar sa raneasca pe cineva pentru a merge mai departe, pierdem din vedere caracterul.

Caracterul poate sa nu para important in prima parte a vietii, dar la maturitate este totul.

# 6: Sa ne laudam copiii in exces

Parintii de azi au tendinta de a se bucura in mod exagerat cu privire la orice lucru mic pe care copilul lor il invata sau il reuseste. Este bine sa-ti incurajezi copiii, dar laudele in exces le pot dauna, in loc sa-i ajute. In afara familiei lor, copiii nu primesc astfel de laude, ceea ce ar putea sa ii descurajeze. Copiii care sunt laudati in mod exagerat pot ajunge, de asemenea, la stresul de a nu se ridica la nivelul asteptarilor. Ceea ce ii poate impiedica sa incerce noi provocari si sa invete din greselile lor.

Citeste si

# 7: Sa nu observam minunea copilariei

Cresterea copiilor poate fi o munca grea, cu atat mai mult daca jonglati intre cariera profesionala, responsabilitatile la domiciliu si viata sociala.

In calitate de parinti, devenim atat de concentrati asupra viitorului copiilor nostri, incat riscam sa nu observam cat de minunat este sa petrecem timp cu ei. Cititul unei povesti inainte de culcare, harjoneala la trezire, de dimineata, momentele de tandrete cand se cuibaresc in bratele noastre…  Astfel de momente glorioase nu se vor intoarce niciodata, asa ca, incercati sa va distrati cu copiii si sa faceti amintiri minunate, care vor dura toata viata.

# 8: Sa crestem copilul pe care n-il dorim, nu copilul pe care il avem

Ca parinti, avem vise mari pentru copiii nostri, inca din momentul in care aflam vestea sarcinii. In secret, speram ca vor fi ca noi, doar mai inteligenti si mai talentati.

Ne dorim sa poata excela in toate aspectele vietii lor, punandu-le la dispozitie experientele noastre de viata. Este bine sa le oferim indrumare adecvata copiilor, dar sa le impunem propriile idei, este ceva ce trebuie evitat. Fiecare copil se naste unic si are potential si capacitati diferite. Ghidajul parental este un lucru bun, dar, la final, alegerile vor ramane mereu ale copiilor.

Aboneaza-te la Newsletter

# 9: Sa fim super protectori

Unii parinti incearca sa-si protejeze copiii de orice fel de durere, nefericire sau dezamagire. Riscul unei asemenea educatii date copiilor este de a nu fi pregatiti sa faca fata provocarilor vietii. Copiii parintilor super protectori nu pot, de asemenea, sa dezvolte capacitatile de a face fata greutatilor si de a gasi solutii pe cont propriu.

Una dintre filozofiile de parenting spune: „Pregateste-ti copilul pentru drum, nu drumul pentru copil”. Daca vrem ca sa-si dezvolte un caracter puternic, rezistenta si incredere, trebuie sa le permitem copiilor nostri sa preia provocarile vietii si sa rezolve problemele singuri. In acest fel, ei sunt obligati sa se confrunte cu situatiile dificile si sa experimenteze mandria care urmeaza atunci cand vor iesi mai puternici pe cealalta parte.

# 10: Sa ne inchinam copiilor nostri

Multi dintre noi traim in comunitati centrate pe copii. Viata multora dintre noi se invarte in jurul copiilor nostri si ii crestem in case centrate pe copii. Si, in cea mai mare parte, nici nu ne deranjeaza, pentru ca fericirea lor este fericirea noastra.

Insa, copiii nostri au fost facuti pentru a fi iubiti, nu venerati. Atunci cand ii tratam ca pe centrul universului, cream idoli falsi. Copiii nostri trebuie iubiti, numai ca, intr-un mod mai bun, unul care promoveaza altruismul fata de egoism.

Cel mai indicat lucru pe care il putem face ca parinti, este sa ne gandim la impactul pe termen lung pe care actiunile si deciziile noastre il vor avea asupra copiilor nostri. Nu va fi usor cand va trebui sa luam si decizii dure, dar va face diferenta pentru copiii nostri, cand vor creste adulti.

•••

 

Citeste si

Lasă un comentariu