Ghid de supravietuire al unui tata de nou-nascut

De la schimbarea scutecelor, la conectarea cu nou-nascutul si sprijinirea partenerei, iata cum se poate familiariza un tata de nou-nascut cu proaspata situatie.

2582
Ghid de supravietuire al unui tata de nou-nascut

Timp de cateva luni dupa ce vi se naste primul copil, viata se poate simti destul de haotica. S-ar putea sa nu fi ingrijit niciodata un copil pana la acel moment, sa nu ai nicio idee despre ceea ce trebuie sa faci si sa te simti in mare masura stresat si coplesit. Vrei sa faci ceea ce trebuie pentru copilul tau, dar esti ingrijorat ca l-ai putea rani accidental.

Exista o multime de abilitati parintesti pe care trebuie sa le inveti din incercari si erori. Dar, pregatindu-te mental si informandu-te inainte ca noul-nascut sa vina pe lume, poate ajuta ca experienta de a fi un proaspat tatic sa fie mai usoara.

Teritoriul femeii

A fost o vreme cand rolurile erau clar impartite, iar bebelusii erau considerati de toata lumea ca facand parte din teritoriul femeilor. Dar acum, tatii au invadat acel teritoriu. In cultura noastra, cei mai multi tati isi doresc sa fie – si e de asteptat sa fie – implicati cand vine vorba despre copiii lor. Este bine, dar trebuie sa tinem minte ca unele realitati din trecut se pastreaza si astazi.

Femeile sunt mai puternic programate decat barbatii din punct de vedere social si biologic pentru a fi parinti. Se asteapta ca mamele sa fie „responsabile” de copii si, in cele mai multe familii, isi asuma acest rol mai devreme. Atunci cand un tata se apropie de copil, intra in lumea mamei. De aceea trebuie sa inteleaga putin aceasta lume.

Femeile sunt mai puternic programate decat barbatii din punct de vedere social si biologic pentru a fi parinti. Se asteapta ca mamele sa fie „responsabile” de copii si, in cele mai multe familii, isi asuma acest rol mai devreme. Atunci cand un tata se apropie de copil, intra in lumea mamei. De aceea trebuie sa inteleaga putin aceasta lume.

Intelegerea conexiunii mama-copil

Primul lucru pe care trebuie sa-l cunoastem este natura intensa a relatiei mamei cu copilul ei. Ea este indragostita sau cel putin este intr-un proces de indragostire. In mod evident, nu este exact acelasi lucru ca si cu un iubit, dar intensitatea emotionala si obsesia sunt similare. Uneori se comporta ca si cum restul lumii este irelevanta. Dar un tata trebuie sa-si dezvolte propria conexiune, ceea ce inseamna ca trebuie sa ajunga la copil. Acesta este momentul in care el poate deveni un „intrus”, daca nu isi calculeaza cu grija pasii ce trebuie sa-i faca.

Citeste si:

♥   5 cele mai bune aplicatii gratuite pentru alegerea numelui bebelusului

♥   Cum ii invatam pe copii sa faca fata dezamagirilor

Relatia dintre mama si copil este una foarte puternica. Mintea si trupul unei mame sunt strans legate intre ele. Cand o femeie care alapteaza aude plansul copilului ei, chiar daca se afla intr-o alta camera, declanseaza eliberarea unui hormon care-i provoaca scurgerea laptelui din sani. Datorita acestui tip de raspuns fizic, combinat cu o puternica legatura emotionala, mama raspunde la suferinta copilului mai rapid si mai puternic decat tatal. Asta explica si de ce o mama se simte obligata sa ia copilul din bratele tatalui. Chiar daca ar avea nevoie disperata de odihna, nu are cum sa stea acolo si sa se relaxeze in timp ce copilul plange. Daca bebelusul e in suferinta si mama e in suferinta.

Aceasta dinamica se regaseste putin diferit in fiecare familie, dar vorbeste despre o situatie pe care un barbat trebuie s-o cunoasca si asupra careia trebuie sa lucreze. Este nevoie de un echilibru: in timp ce tatal persevereaza cu rabdare sa isi stabileasca propria legatura cu copilul sau, in acelasi timp trebuie sa sprijine si sa respecte relatia partenerei cu copilul. Este un pas inainte, un pas inapoi. Ideea este de a face pasii inainte un pic mai mari.

Viata sexuala nu va mai fi la fel?

Primul lucru de care majoritatea barbatilor se ingrijoreaza atunci cand se gandesc la paternitate este ca sexul nu va mai fi acelasi. Adevarul este ca sexul va fi ultimul lucru pe care o femeie il are in minte dupa ce naste. Si, credeti sau nu, nici proaspatului tata nu ii va fi gandul la asta o perioada. In primul rand, e de vina oboseala, care se accentueaza cu timpul. In al doilea rand, sexul poate parea brusc foarte diferit, gandindu-te ca prin acelasi vagin a iesit un pui de om. In al treilea rand, si cel mai important, e chestie de dispozitie. Gasirea unui moment in care hainele sa nu va miroasa a voma sau caca de bebelus sau sa nu fiti disperati sa dormiti, este mai greu  decat sa ramai treaz la o petrecere a burlacilor.

Un nou-nascut va va intoarce lumea cu susul in jos. Pe masura ce va luptati sa va reajustati, este usor sa iesiti din practica intimitatii. Suteti atat de preocupati de bebelus, incat riscati sa uitati unul de celalalt. Tatal uita sa ii mai spuna mamei cat de frumoasa este, un lucru foarte important pentru partenere, mai ales ca noile mame tind sa devina paranoice legat de ceea ce se intampla cu corpul lor. Ele, la randul lor, uitat sa ii linisteasca pe proaspetii tatici ca inca sunt la fel de importanti pentru ele.

Se spune ca sexul este ceea ce tine o relatie impreuna, dar afectiunea este adevaratul lipici. Faceti tot posibilul sa petreceti timp de calitate impreuna, sa va apropiati si sa comunicati cat mai des posibil. Desi poate fi mai dificil sa faceti sex in lunile urmatoare nasterii unui copil, trebuie sa stiti ca nu este pentru totdeauna. Da, a avea un copil va schimba sexul. Dar diferit nu inseamna intotdeauna mai rau.

Citeste si:

♥  Copiii puternici mental au parinti care fac aceste 4 lucruri

♥  De ce sa vedem filmul animat Coco

Oboseala impartasita 

Intr-un univers indepartat, oamenii dorm toata noaptea si stau in pat toata dimineata. Stiti asta, pentru ca faceati si voi parte dintre acesti oameni. Apoi ati devenit parinti. Daca mama este cea mai vizata de insomnia care vine odata cu un nou-nascutul, nici tatal nu scapa de lipsa somnului.  

Chiar daca trebuie sa te trezesti dimineata sa mergi la munca, asta nu te salveaza de plansul copilului care este suficient de puternic pentru ca ambii parinti sa-l auda. Bebelusii plang atunci cand sunt infometati, cand le este prea cald sau prea frig, cand au nevoie sa fie schimbati sau dragaliti.  Ca toate aspectele legate de parinti, cheia este rabdarea, rabdarea nelimitata.

Cereti ajutor pentru a avea putin timp pentru voi

Ideal ar fi sa aveti in jurul vostru persoane de incredere: parinti, frati, bunici, prieteni dispusi sa stea macar pentru cateva ore cu bebelusul, sa puteti iesi doar voi doi in oras si sa va relaxati.

Asta nu inseamna ca este intotdeauna usor sa-l parasiti pe bebelus, chiar daca este doar pentru cateva ore. Poate prima data va fi un dezastru si veti reveni acasa plini de remuscari si de griji. Cu timplul, acestea vor disparea si acele ore vor fi cu adevarat nepretuite.

Cum iti poti sprijini partenera 

  • Fii prezent atat fizic, cat si emotional, pe cat este posibil

In timpul zilei, cat esti la munca, verifica din cand in cand ce mai face partenera ta, daca este in regula atat ea cat si bebelusul. Cu siguranta partenera iti va aprecia interesul si v-a impartasi cu tine fiecare mica evolutie a copilului.·        

  • Implica-te mai mult decat de obicei in treburile casnice

Ajut-o la cumparaturi, la gatit, la curatenie, la schimbat, sterilizat si spalat lucrurile bebelusului. Baita bebelusului ar putea fi momentul tau de implicare maxima al zilei. Daca ea alapteaza, asigura-te ca are in apropiere tot ce ii trebuie. Implicarea ta va fi mai mult decat binevenita si apreciata, iar partenera ta va fi mai putin coplesita si intr-o dispozitie fizica mai buna.

  • Fii atent cu ea 
Fa-i un cadou sau prepara-i o mancare preferata (daca nu te pricepi la gatit – apeleaza la un restaurant sa livreze acasa). Aceste mici gesturi o vor face pe partenera ta sa se simta speciala si apreciata.
  • Ofera-i timp petru ea

Cand ajungi de la munca, probabil ai prefera mai mult sa te tolanesti in fata televizorului, cu o bere rece, uitandu-te la un meci. Indicat este sa iti trimiti partenera sa traga un pui de somn, sa se plimbe sau sa faca o baie relaxanta, iar tu sa te ocupi de bebelus. Va fi foarte recunoscatoare pentru acele clipe si se va simti cat de cat revigorata. De asemenea, poti face cu randul noaptea, daca  bebelusul se trezeste. Ajuta foarte mult ca partenera ta sa lege cateva ore de somn pe timpul noptii, avand in vedere ca urmeaza apoi o noua zi singura, cu bebelusul.

Citeste si:

♥  10 greseli comune ale parintilor de azi

♥  10 aplicatii utile pentru o mama organizata si eficienta

Despre nou-nascut

Cu un nou-nascut, exista doua sarcini esentiale: sa ai grija de el si sa-l cunosti. Sa ai grija de un bebelus implica abilitati relativ simple. Trebuie sa il hranesti, sa interactionezi cu el, sa il mangai atunci cand este suparat, sa il mentii in mod rezonabil curat si sa ii oferi un loc sigur si confortabil de somn. Te gandesti ca aceste abilitati ar putea sa nu para atat de simple, pentru prima oara cand trebuie sa il schimbi. Cu toate acestea, ingrijirea copilului este usor de invatat de aproape oricine care este dispus (sau trebuie) sa o faca.

A-l ingriji te ajuta, de asemenea, cu cealalta sarcina, aceea de a-l cunoaste. De fapt, cele doua sunt interdependente: iti cunosti copilul partial prin manipularea si ingrijirea lui. In acelasi timp, cunoasterea lui te va face mai atent, ceea ce iti va permite sa il intelegi mai bine si sa raspunzi nevoilor sale. Si toate acestea te vor ajuta sa te conectezi cu bebelusul.

Mai mult decat atat, pe masura ce iti petreci timpul impreuna cu nou-nascutul, inveti sa citesti indicatiile acestuia – limbajul corpului, scancetele sau plansul sau in diferite situatii. Orice ai crede despre instinctul aparent innascut al sotiei tale pentru aceasta, este de fapt o abilitate dobandita care necesita timp si petrecerea a cat mai mult timp cu bebelusul.

Contactul fizic si conectarea cu bebelusul

O parte a dezvoltarii abilitatii de a citi indicii implica tatii si copiii sa devina confortabili impreuna. Adica fizic confortabil. Din nou, acest lucru necesita timp si ingrijirea zilnica va ajuta, deoarece schimbarea, imbracarea, scaldatul si reconfortarea necesita sa atingeti bebelusul. Dar exista un anumit nivel de contact fizic care apare atunci cand parintii si bebelusii isi petrec timpul impreuna, si ajungerea la acest nivel inseamna a gasi modul in care corpurile se potrivesc impreuna. Fiecare copil vrea sa fie tinut in mod diferit si, de obicei, dureaza putin timp ca parintii sa isi dea seama care este modalitatea preferata. Timpul linistit si relaxat impreuna va ajuta sa gasiti aceasta potrivire.

Mamele experimenteaza de obicei acest lucru implicit. Copilul se naste din corpul ei, petrec de obicei o multime de timp impreuna si, daca il alapteaza, au o modalitate foarte puternica de a se conecta unul la celalalt. Pentru tati, nu este asa de simplu. Ar ajuta mult sa petreceti timp de calitate cu un copil fericit, nu tracasat. De obicei, timpul petrecut de tata impreuna cu bebelusul este de „munca” –  de ingrijire sau linistire a unui copil agitat atunci cand mama se afla la capatul rabdarii. Acest lucru este necesar, dar, de asemenea, aveti nevoie de o perioada calma, in care tu si copilul va puteti simti bine impreuna. Acestea sunt momentele in care corpul bebelusului se pare ca se topeste cu al tau. Senzatia pe care o aveti de la acest tip de contact fizic este cea mai buna recompensa. Nu exista un sentiment mai bun in lume decat acela cand bebelusul iti transmite prin limbajul corpului „Ma simt bine cu tine.”

Descurca-te si singur

Este greu pentru un tata sa isi elaboreze propriul stil in timp ce mama se uita mereu peste umar. Partenera voastra va va corecta uneori. Alteori va dori ca totul sa fie facut doar cum vrea ea. Asta este normal. Este doar modul ei de a incerca sa aduca ordinea intr-o situatie care de cele mai multe ori ii scapa de sub control (plus, ea ar putea chiar sa aiba dreptate uneori). Pe masura ce va creste increderea mamei in propriile-i puteri, va creste si increderea ei in abilitatile tale parintesti.

Poate ajuta daca tatii sunt uneori lasati sa se descurce singuri, fara ca nimeni sa ii salveze. Momentele scurte (de doar 20-30 minute), cu un copil proaspat hranit sunt cele mai bune la inceput. Dimineata devreme este un moment bun pentru a incerca acest lucru, deoarece multi copii sunt intr-o stare buna in acest moment al zilei, iar mama are de obicei nevoie de somn oricum.

Citeste si:

♥  De ce sa vorbim cat mai devreme cu copiii nostri despre agresiunea sexuala

♥  30 de metode prin care poti salva bani in primul an de viata al bebelusului

Poti calatori cu un nou-nascut

Ti s-ar putea parea infricosator la inceput sa te aventurezi in afara casei cu un nou-nascut. Trecerea pe zebra ar putea deveni o calatorie epica, o excursie la supermarket ar face sa para calatoria lui Neil Armstrong pe luna ceva facil. Si cat despre parc, e ca si cum un urs grizzly ti-ar smulge inima din piept. Cu toate acestea, te obisnuiesti si cu asta. Singura modalitate este sa iesi treptat, din ce in ce mai departe de casa. Cu cat petreceti mai mult timp impreuna, in afara casei, cu atat veti capata mai multa incredere ca stiti sa va descurcati in orice imprejurare.

Cheltuieli majore

Sosirea unui copil poate fi incitanta pentru noii parinti, dar, financiar, coplesitoare. Un nou copil mic poate insemna schimbari mari – si cheltuieli majore – pentru noii parinti. Cu toate ca s-au spus multe despre costurile de a avea un copil si costurile cresterii copilului pana la varsta adulta, un nou studiu sugereaza ca multi dintre noii parinti nu sunt pregatiti financiar pentru primul an crucial, indiferent cat de multi bani fac. 

Odata ce aveti copii, conturile dvs. bancare nu vor fi niciodata la fel. Dar, cu putina planificare si economie, veti fi pregatit sa abordati noul buget al copilului, astfel incat sa va puteti concentra mai mult pe micutul dvs. decat pe cati bani cheltuiti.

Oricat de grea va fi perioada imediat urmatoare dupa nasterea copilului, pregatiti-va pentru ca urmeaza sa plecati intr-o calatorie minunata de descoperire. Da, va fi o calatorie grea, dar plina de miracole, alaturi de fiinta care va da sens existentei dumneavoastra.

Citeste si:

♥  9 sfaturi pentru a-i invata pe copii sa nu renunte

♥  10 instrumente pentru a ajuta copilul sa-si gestioneze teama

Lasă un comentariu