In timp ce urgentele medicale sau complicatiile fac esentiale pentru unele femei operatiile de cezariana, altele opteaza pentru aceasta metoda la alegere.
Temandu-se de nasterea naturala, unele mame aleg nasterea prin cezariana considerand-o un mod mai comod, mai sigur si mai putin dureros de a aduce pe lume un copil. Multe dintre aceste decizii decurg dintr-o simpla lipsa de constientizare a ceea ce implica cu adevarat o operatie de cezariana, din cauza subestimarii procedurii sau a recuperarii.
Iata cateva lucruri despre efectele secundare ale operatiilor de cezariana despre care ar trebui sa stiti, riscuri si multe altele.
# 1: Operatiile de cezariana sunt operatii majore
Desi aparent sunt doar alternative de rutina la nasterile vaginale traditionale, de fapt, nasterile prin cezariana sunt considerate operatii majore abdominale. De aceea, vi se administreaza anestezie – generala (spinala) sau locala (epidurala) – pentru a ajuta la amortirea durerii, deoarece inciziile sunt facute in abdomen.
Incizia este de obicei de 10-20 cm lungime si este orizontala, chiar sub linia de la bikini. Dupa extragerea fatului si a placentei, se sutureaza peretele uterului, apoi peretele abdominal. Pentru primele 12 ore dupa nastere, veti avea un cateter montat pentru a va ajuta sa urinati. Rana va fi bandajata timp de cel putin 24 de ore, uneori mai mult.
Dupa anestezie, este posibil sa aveti:
- o durere de cap severa. Acest lucru afecteaza intre una din 100 si una din 500 de femei si este mai probabil daca ati avut mai mult de un tip de anestezic regional care duce la nastere.
- leziuni ale nervilor. Desi acest lucru se intampla foarte rar si, de obicei, dureaza doar cateva zile sau saptamani. Pericolul leziunii nervului permanent este foarte rar.
# 2: Mortalitatea materna este de 5 ori mai mare
Ratele mortalitatii materne sunt mai mari pentru o operatie de cezariana decat pentru o livrare vaginala. Potrivit datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, mortalitatea materna si morbiditatea materna dintr-o operatie de cezariana este de cinci ori mai mare decat cea a nasterii vaginale.
Acest lucru se datoreaza riscului mai mare datorat complicatiilor cum ar fi sepsisul (infectie) si hemoragia. Sunt situatii in care doctorii pot intalni probleme la extragerea copilului sau se poate ajunge la pierderea uterului, cu imposibilitatea de a mai procrea pe viitor.
# 3: Risc mai mare de infectii si sangerare abundenta
Aproximativ una din 12 femei se aleg cu o infectie dupa o operatie de cezariana. Asa ca, inainte de a intra in operatie, veti avea o singura doza de antibiotice, pentru a va reduce riscul. Veti avea nevoie, de asemenea, sa aveti grija sa nu infectati ranile.
Aveti grija la orice semne de puroi sau infectie sau sangerari neobisnuit de grave, care pot fi un rezultat nedorit al interventiei chirurgicale. Uneori complicatiile, cum ar fi sangerarea si infectia, pot face ca recuperarea sa fie mai dificila si sa aiba ca rezultat o sedere in spital mai lunga. Aproximativ patru din 100 de femei sunt, de asemenea, readmise la spital din aceste motive.
Cele trei infectii principale sunt:
– Infectia din rana ta. Este mult mai probabil sa se intample daca aveti diabet sau sunteti supraponderal sau obez.
– Infectia mucoasei uterului numita endometrita. Simptomele includ sangerari grave, sangerari neregulate, descarcari mirositoare sau febra dupa nastere.
– Infectii ale tractului urinar ca urmare a cateterizarii (avand un tub subtire introdus pentru a va goli vezica). Cateterul este introdus de obicei in timpul operatiei si poate fi lasat timp de cel putin 12 ore sau pana cand sunteti mobila.
Citeste si:
Orice interventie chirurgicala va ridica sansa de a dezvolta un cheag de sange si acest lucru poate fi grav, in functie de locul unde se afla cheagul. Daca cheagul se afla in plamani (embolie pulmonara), poate chiar sa va puna viata in pericol. Semnele includ tuse sau dificultati de respiratie sau dureri si umflaturi la nivelul gambei. Adresati-va medicului dumneavoastra daca observati oricare dintre aceste semne dupa cezariana.
Echipa dvs. medicala va va oferi tratamente preventive, cum ar fi medicamente de subtiere a sangelui si ciorapi speciali, pentru a imbunatati fluxul de sange in picioare. Veti fi incurajata sa va deplasati cat mai curand posibil dupa cezariana. Acest lucru va va ajuta circulatia si va reduce riscul formarii unui cheag.
# 5: Cezarienele prezinta risc de aderente
Pana la 65% dintre femei dezvolta aderente dupa cezariana, procentul si severitatea lor crescand cu fiecare operatie.
Aderentele apar in timpul vindecarii, chiar din primele 3-5 zile de la operatie. Acestea sunt niste benzi fibroase care leaga organe sau tesuturi care in mod normal sunt separate. Cele mai frecvente localizari sunt aderentele formate intre uter si peretele abdominal sau intre uter si vezica urinara.
Consecintele aderentelor sunt importante si se pot manifesta imediat sau chiar dupa mai multi ani de la operatie:
- infertilitate
- dureri cronice abdomino-pelvine
- tulburari intestinale (constipatie sau, in cazuri grave, ocluzie intestinala)
- cresterea riscului la operatiile ulterioare.
# 6: Timpul de recuperare este mai lung pentru operatiile de cezariana
O nastere prin cezariana inseamna mai mult timp de spitalizare pentru mama si copil. Ca si in cazul oricarei interventii chirurgicale majore, va trebui sa oferiti timp corpului dumneavoastra sa se vindece si sa se recupereze inainte de a putea reveni la activitatile de rutina.
Veti simti probabil durere in rana dumneavoastra in primele zile si disconfort in burta cel putin in prima saptamana dupa operatie. Aproximativ una din zece femei au disconfort abdominal care dureaza cateva luni dupa operatie.
Femeile ce nasc prin cezarina necesita 3 pana la 5 zile de spitalizare, comparativ cu 1 sau 2 zile pentru cele care au nascut natural. Dupa operatia de cezariana este necesar sa ramaneti in spital sub observatie si cu acces rapid la asistenta de urgenta, in caz ca veti avea complicatii. Acest lucru va ofera, de asemenea, timp pentru a incepe vindecarea, cu ajutorul personalului medical. Analgezicele va vor ajuta sa gestionati durerea.
Recuperarea completa dupa nasterea prin cezariana este de 4 pana la 6 saptamini, comparativ cu 1 pana la 2 saptamani pentru nasterea naturala.Vestea buna este ca probabil va veti recupera bine de la cezariana daca sunteti in forma, sanatoasa si nu supraponderala.
Citeste si:
♥ 4 aplicatii distractive pentru viitoarele mame
♥ 18 activitati distractive pe care sa le faceti cu copiii in vacanta de iarna
# 7: Operatiile de cezariana ridica riscul complicatiilor in timpul sarcinilor viitoare
Daca aveti o operatie de cezariana, aceasta poate creste si riscul de a avea anumite complicatii la sarcinile viitoare. Acestea includ complicatii precum ruptura uterina, placenta praevia – unde placenta acopera colul uterin sau placenta accreta – placenta incastrata prea adanc – in special daca ati avut doua sau mai multe cezariene inainte. Aceasta complicatie poate duce la pierderea unei cantitati mari de sange la nastere, o nevoie mai mare de transfuzie de sange si, eventual, histerectomie.
Din pacate, si din motive pe care nu le intelegem inca, sansa de a naste un copil mort intr-o sarcina viitoare este de asemenea crescuta daca ati facut o cezariana. Sunt cu 14% mai multe sanse ca o femeie care a nascut prin cezariana sa aiba o nastere mortala in viitor, decat cele care dau nastere natural, spun cercetatorii.
Nasterile prin cezariana cresc sansa unei sarcini extrauterine cu 9%, potrivit unui studiu pe mai mult de 800.000 de mame daneze. Profesorul Louise Kenny de la Universitatea College Cork a descris riscurile ca fiind „foarte scazute”. „Desi acestea sunt rezultate rare, ele sunt devastatoare pentru parinti si furnizorii de asistenta medicala”, a declarat prof. Kenny pentru BBC News.
# 8: O operatie de cezariana anterioara nu inseamna ca nu poti avea o livrare vaginala ulterioara
Contrar zvonurilor, femeile care au fost supuse unei operatii de cezariana anterior, nu au neaparat nevoie de operatie de cezariana pentru o nastere ulterioara. Desigur, acest lucru depinde si de motivul pentru carea s-a optat pentru prima operatie de cezariana.
In cazul in care starea dvs. de sanatate sau starea medicala a fost cauza, este posibil sa aveti nevoie de o operatie de cezariana din nou. Cu toate acestea, exista femei care pot avea si nascuti vaginali in conditii de siguranta. Decizia finala privind daca sunteti sau nu candidata pentru acest lucru depinde, printre altele, de:
• Numarul de livrari anterioare prin cezariana
• Tipul inciziei pentru operatia de cezariana anterioara
• Conditiile medicale / de sanatate
Citeste si:
♥ Cum ii invatam pe copii sa faca fata dezamagirilor
♥ 10 greseli comune ale parintilor de azi
# 9: Operatiile de cezariana sunt cea mai sigura alegere pentru unele mame
In ciuda tuturor riscurilor posibile, este uneori mai sigur pentru dvs. si copilul dvs. sa aveti mai degraba o operatie de cezariana, decat o livrare vaginala. Iata cateva dintre situatiile in care o operatie de cezariana este cea mai buna alegere:
• Copil mare, cu greutatea fetala mai mare de 4,1kg;
• Copilul nu s-a intors sa se alinieze pentru a se misca in jos prin canalul de nastere;
• Ritmul cardiac anormal al copilului;
• Orice alte semne ca bebelusul este in primejdie;
• Cordonul ombilical este comprimat sau prins, periclitand viata copilului;
• Probleme cu placenta – scaderea fluxului sanguin la nivelul placentei inainte de nastere. Acest fapt se produce atunci cand mama dezvolta preeclampsie, adica niveluri crescute ale tensiunii arteriale in timpul sarcinii;
• Infectii materne, cum ar fi virusul herpesului sau imunodeficientei umane (HIV), care ar putea infecta bebelusul in timpul unei nasteri vaginale;
• Probleme de sanatate materne, cum ar fi hipertensiunea arteriala sau diabetul zaharat, care ar putea face o livrare vaginala prea stresanta pentru mama si ar putea pune in pericol viata ei si a copilului;
• Durerile facerii nu progreseaza asa cum ar trebui. Uneori, contractiile nu duc la deschiderea cervicala suficienta pentru a permite miscarea copilului in vagin. ;
• Complicatii pentru o femeie insarcinata cu multiplii / gemeni.
O sarcina multipla nu presupune neaparat o nastere prin cezariana.
Daca poti sau nu sa nasti pe cale normala depinde in mare masura de modul in care copiii se prezinta si sunt asezati in uter. Dar, cu cat sunt mai multi copii in uter, cu atat sunt mai mari sansele unei nasteri cezariene. Aceasta se datoreaza faptului ca este mai probabil sa se nasca mai devreme, ca exista riscul sa nu poata face fata provocarilor unei livrari vaginale sau ar putea fi in unele forme de suferinta care necesita o nastere rapida si un suport medical ulterior.
# 10: Operatia de cezariana poate afecta capacitatea copilului de a respira imediat dupa nastere
O nastere prin cezariana poate fi o experienta trauatizanta pentru copil, la fel ca si pentru mama. Din cauza vitezei cu care se naste bebelusul, fara a fi smuls prin canalul de nastere ingust, problemele de respiratie pot aparea imediat dupa nastere. Bebelusii nascuti prin cezariana necesita de obicei putin mai mult ajutor cu respiratia lor imediat dupa nastere, decat bebelusii care s-au nascut natural. De aceea, un medic pediatru neonatolog este de obicei prezent in timpul unei nasteri prin cezariana pentru a ajuta la aceasta si la orice alte provocari care decurg din procedura.
Problemele de respiratie sunt mai probabile daca copilul dumneavoastra este prematur si s-a nascut prin cezariana. Acestea se pot intampla si daca s-a nascut printr-o cezariana inainte de inceperea travaliului, in special inainte de 39 de saptamani de sarcina.
# 11: Risc mai mare de ranire a bebelusului cu instrumente chirurgicale
Pe masura ce numarul copiilor nascuti prin cezariana se ridica, pot aparea si accidente nedorite in timpul nasterilor. Aproximativ unul din 100 de bebelusi sunt raniti accidental cu instrumente chirurgicale in momentul in care sunt scosi din uter. In timp ce unele rani sunt superficiale si se vindeca fara a cauza nici un rau, altele sunt destul de adanci pentru a ramane cicatrici pe viata.
Citeste si:
♥ De ce sa vorbim cat mai devreme cu copiii nostri despre agresiunea sexuala
♥ 10 aplicatii utile pentru o mama organizata si eficienta
# 12: Copilul dvs. poate fi somnolent datorita anesteziei
Veti fi supusa anesteziei in timpul procedurii. In functie de situatie, vi se poate oferi o anestezie locala sau generala. Unele dintre acestea se transmit copilului dvs., asa ca ar putea fi mai somnolent decat un nou-nascut pe cale naturala. Acest efect poate dura intre sase pana la douasprezece ore dupa nastere. Cereti sa alaptati imediat ce va simtiti capabila, deoarece laptele il ajuta pe copil sa se trezeasca putin.
# 13: Depresia postnatala precoce este mai frecventa la femeile care au avut o operatie de cezariana
S-ar putea sa fi auzit povesti despre depresia postnatala dupa cezariana. Incearca sa nu lasi aceste informatii sa te ingrijoreze. Desi depresia postnatala precoce este mai frecventa la femeile care au avut o cezariana decat la femeile care au avut o nastere vaginala, dupa doua luni, procentele sunt cam la fel.
# 14: Este mai dificil sa alaptezi dupa o cezariana
Daca doresti sa alaptezi bebelusul, cere de la inceput sa fii asistata de o moasa sau de un consilier de alaptare. Este posibil sa ai nevoie de mai multa asistenta decat o femeie care a avut o nastere vaginala, cum ar fi ajutorul fizic pentru a aduce copilul in pozitia corecta. Cu toate acestea, odata ce ai inceput, sansele de succes sunt identice cu cele pentru o femeie care a dat nastere vaginal.
Romania urmeaza trendul crescator mondial al nasterilor prin operatia cezariana, in ciuda trendului descrescator al natalitatii. Tara noastra se situeaza pe locul trei in Europa la numarul de cezariene, conform raportului “Health and care of pregnant women and babies in Europe in 2010”. Potrivit Institutul National de Sanatate Publica, la nivel national, procentul de cezariene a crescut cu cinci procente, intre 2012 si 2016, de la 31,3% la 36,3%.
Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda ca procentul de nasteri prin cezariana sa nu depaseasca 10-15%. In ciuda recomandarilor OMS, in Bucuresti statistica arata ca procentul de cezariene creste in fiecare an, ajungand in 2016 la 68,5%! Doctorii nu ar trebui sa fie de acord cu o operatie de cezariana la cerere sau sa propuna operatie de cezariana din alte motive decat cele medicale.
# 15: Nasterea prin cezariana poate creste riscul ca bebelusul sa dezvolte mai multe afectiuni medicale
Un studiu amplu, cu date colectate pe o perioada de 35 de ani, a determinat existenta unui risc general mai mare de dezvoltare a mai multor afectiuni medicale diferite, inclusiv astm bronsic (20%), artrita juvenila (10%) si alte probleme ale sistemului imunitar (40%). Exista unele dovezi care sugereaza ca nasterea prin cezariana poate creste usor riscul ca bebelusul sa devina supraponderal mai tarziu, insa este nevoie de mai multe cercetari pentru a intelege aceasta legatura.
O discutie deschisa cu medicul dvs., la inceputul monitorizarii sarcinii, va poate ajuta sa luati cea mai buna decizie asupra modalitatii in care urmeaza sa nasteti. Medicul este obligat sa va asigure, ca pacient, informatii complete despre ambele proceduri si cea naturala si cea prin cezariana. Daca nu aveti motive de sanatate, asigurati-va ca operatia de cezariana este alegerea cea potrivita.
•••
Citeste si:
♥ 9 sfaturi pentru a-i invata pe copii sa nu renunte
♥ 10 instrumente pentru a ajuta copilul sa-si gestioneze teama