Simtiti ca v-a ajuns oboseala de la dormitul pe podeaua camerei copilului dvs. in fiecare noapte? Va epuizeaza de fiecare data cand nu reusiti sa va faceti somnul din cauza loviturilor in coaste pe care vi le administreaza copilul, care se rasuceste in patul dvs. ca la un meci de lupte greco-romane? Daca doriti sa va recastigati somnul de dinainte de copil, acest articol este pentru dvs.
Este important sa stiti ca fiecare dintre noi facem asocieri pentru a adormi. Ca adult, este posibil sa avem nevoie de perna noastra si de patura preferata si sa urmam o rutina, cum ar fi citirea unei carti si apoi singerea luminii.
Copiii adesea obisnuiesc sa adoarma numai daca au parintii lor in apropiere. (Acest lucru se poate intampla la inceputul copilariei sau apare dintr-o data, dupa o vacanta de familie.) Aceasta asociere face ca un copil sa se opuna atunci cand un parinte incearca sa se sustraga. Mai degraba, decat sa se confrunte cu o tirada, un parinte obosit poate sfarsi cu usurinta culcandu-se pe podea sau luand copilul sa doarma in patul sau.
In realitate, un copil nu are nevoie de un parinte pe timp de noapte. Copilul are nevoie de odihna. Si somnul de unul singur este cel mai bun pentru toata lumea. In plus, invatarea de a adormi pe cont propriu este o abilitate importanta pe care copilul o poate deprinde. Il ajuta pe copil sa simta ca poate fi singur si in acelasi timp, in siguranta. (La urma urmei, el stie ca parintii sai se afla in camera alaturata). Puteti sa va ajutati copilul sa se adapteze la adormirea de unul singur intr-un mod bland si intelegator.
Daca vreti sa doarma copilul singur in patul lui, iata ce pasi trbuie sa urmati:
# 1: Analizati-va sentimentele.
Parintii se pot simti cu usurinta in conflict cu privire la separare. Poate va bucurati de aceasta apropiere deosebita dormind cu copilul dvs. sau simtiti inconstient ca va ajuta sa compensati timpul limitat pe care il petreceti impreuna in timpul zilei. Este mai bine insa sa va programati momente speciale altfel, cum ar fi sa pregatiti cina impreuna cu copilul dvs. sau sa planificati un weekend special impreuna.
Daca veti elimina orice ambivalenta cu privire la schimbarea rutinei de somn, copilul dvs. va prinde din zbor vibratiile si va va ajuta sa pastrati status quo-ul. Cu cat sunteti mai hotarat, cu atat mai mult succes veti avea.
# 2: Explicati-i copilului despre schimbare.
Vreti sa va inteleaga rationamentul, pentru a nu se simti abandonat si pentru a fi mai cooperant. S-ar putea sa-i spuneti copilului dvs., de exemplu: „Este important pentru copii sa invete sa adoarma pe cont propriu in paturile lor. Acesta este modul in care copiii primesc cea mai buna odihna si ii ajuta sa creasca sanatosi si puternici. Mama si tata se pot odihni si ei mai bine in acest fel. Este sarcina noastra ca parinti sa va tinem sanatosi, asa ca va vom ajuta sa faceti acest lucru.”
# 3: Parcurgeti impreuna rutina obisnuita de seara.
O rutina este cruciala pentru copii, deoarece acestia asociaza somul cu activitati cum ar fi citirea cartilor sau povestirea intamplarilor de peste zi si sunt mai pregatiti sa va lase sa plecati, cand vine timpul sa stingeti luminile.
# 4: Mutati-va pe un scaun.
Daca de obicei stati pe pat sau va intindeti langa copil, mutati-va langa pat, pe un scaun. Daca protesteaza, spuneti-i: „Eu sunt mai confortabil in acest fel” si incepeti sa-i cititi dintr-o carte. Asigurati-l pe copil intr-un mod bland, dar ferm ca va fi bine.
# 5: In fiecare noapte, miscati incet scaunul mai departe si mai departe de pat.
Din cand in cand, adaugati pauze de mers la baie, astfel incat copilul dvs. sa inceapa sa se obisnuiasca cu absente scurte si poate chiar sa adoarma pana cand va intoarceti. Dupa ceva timp, asezati scaunul in fata usii. Spuneti-i, „Sunt aici” si, daca se ridica din pat, repetati ferm: „Inapoi in pat”. Incet, miscati-va in afara vizorului copilului, mai aproape de usa, asa ca va fi mai putin concentrat asupra dvs. si puteti continua sa monitorizati daca el se ridica din pat sau nu.
# 6: Continuati sa adaugati pauze.
Adaugati pauze pana cand ii puteti spune: „Ma duc la bucatarie pentru a spala vasele, apoi ma intorc sa te invelesc”. Cel putin o saptamana sau doua insistati pe acest ritual, astfel incat sa va simtiti mai putin presati. Nu disperati daca dureaza mai mult. Va trebui sa dati acestui lucru cat de mult timp aveti nevoie. Acest obicei este greu de schimbat, dar cu rabdare, fermitate si sustinere a acestei abordari ar trebui sa reusiti pana la urma.
Citeste si:
♥ Ghidul parintilor pentru gestionarea crizelor de tantrum
♥ 6 secrete pentru a debloca talentele copiilor