6 intrebari importante pe care sa le pui copiilor inainte de culcare

1950
6 intrebari importante pe care sa le pui copiilor inainte de culcare
Photo by Annie Spratt on Unsplash

Deseori vorbim despre rutinele de culcare pentru copiii nostri si la orice varsta stim ca o rutina consecventa la culcare trimite semnale catre creier ca vine somnul. O rutina consecventa la culcare il va ajuta sa se relaxeze si sa doarma mai bine.

Pe masura ce copilul creste, comunicarea nu va mai curge intre voi asa cum obisnuiati. Dintr-o data, tot ce primiti sunt raspunsuri monosilabice sau deloc. Intre petrecerea zilei la gradinita/scoala si activitatile de seara, este posibil sa nu existe prea mult timp pentru a va conecta cu copilul dvs.. Acordati-va cate 15-30 de minute in fiecare seara pentru a va reconecta cu copilul dvs. si pentru a afla ce se intampla in lumea lui.

„Timpul de culcare este un moment perfect pentru a va conecta cu copilul”, spune Kim West, un terapeut de familie care se specializeaza in probleme de somn. „O conversatie pre-somn cu un parinte poate fi o modalitate excelenta de a-l face pe cel mic sa se simta in siguranta, iubit si plin de ganduri fericite”, adauga West.

Conversatia este un lucru important de incorporat in rutina copilului dvs., dar asta poate fi pe de-o parte si greu! Este posibil sa nu fie cooperant copilul si sa nu isi doreasca sa deschida usa pentru comunicare. Incearcati sa stati departe de intrebarile care provoaca raspunsuri simple ca „da” sau „nu”. Adresandu-i mai multe intrebari deschise, va poate oferi fluxul de conversatie pe care il cautati si va ajuta sa va conectati intr-adevar cu copilul dvs. Iata 6  intrebari importante pe care sa le pui copiilor inainte de culcare:

# 1: Care a fost partea ta preferata a zilei?

Aceasta intrebare ii ajuta pe copii sa se concentreze pe cele mai bune momente ale zilei si le ofera o alta ocazie de a reflecta asupra lor, de a rade si de a gasi bucurie in acele momente speciale pentru inca o data, inainte de a inchide ochii.

# 2: Care a fost partea ta mai putin preferata a zilei?

Aceasta intrebare aduce in discutie faptul ca nimeni si nimic nu este perfect. Toata lumea face greseli, asa ca este minunat sa avem ocazia sa discutam despre acele lucruri care nu au mers bine peste zi – alegeri gresite, lipsa de respect, iresponsabilitate. Aceasta intrebare ofera ocazia sa tragem impreuna invataminte si sa trecem prin ceea ce ar fi trebuit sa facem diferit. Este minunat pentru copii sa li se aminteasca ca maine este o noua zi pentru a incerca din nou.

# 3: Ai intrebari despre ziua care a trecut?

Aceasta intrebare ofera ocazia unui moment de onestitate. Ea formeaza un obicei care le da siguranta copiilor, ca intotdeauna pot pune intrebari si pot avea incredere ca sunt ascultati si iubiti de parintii lor. Le arata ca parintii sunt persoane „de incredere”, care nu vor judeca sau nu se vor supara daca ei vor sa vorbeasca despre subiecte dificile.

Citeste si:

♥  10 sfaturi pentru a-i ajuta pe copii sa dezvolte obiceiuri sanatoase

♥  5 lucruri pe care nu ar trebui sa le spui niciodata copiilor tai

# 4: Cum ai aratat astazi bunavointa sau dragoste fata de ceilalti?

Aceasta intrebare ii incurajeaza sa fie amabili si iubitori fata de ceilalti, chiar si atunci cand nimeni nu se uita. Copiii invata cat de simplu este si cat de capabili sunt sa arate bunatate sau iubire in fiecare zi. Daca la inceput copilul ar putea avea probleme in a veni cu un raspuns, puteti interveni pentru a spune ceea ce l-ati vazut facand – ca a fost grijuliu sa-si duca farfuria la chiuveta, ca s-a jucat cu sora sa frumos, ca si-a lasat fratele sa se joace cu masinuta lui, ca si-a spalat mainile de prima data cand i-ati cerut.

Crearea unei constientizari cu privire la caile prin care pot arata bunatate si dragoste, ii imputerniceste sa faca si mai mult. In plus, aceasta trecerea in revista ii ajuta pe parinti sa se focuseze pe ceea ce copilul lor a facut cu bunatate si dragoste pe tot parcursul zilei!

# 5:  Ce astepti cu nerabdare sa faci maine?

Aceasta intrebare ii da posibilitatea copilului dvs. sa isi stabileasca o agenda pentru ziua ce urmeaza. In cartea sa „Copilul optimist”, profesorul Martin Seligman identifica aceasta intrebare ca pe o preferinta personala, pentru ca ne indreapta copiii spre un viitor pozitiv. Seligman subliniaza ca speranta si optimismul sunt un puternic factor de descurajare a depresiei. In plus, ajungem sa fim entuziasmati de ei, deoarece asteapta cu nerabdare evenimente interesante si pozitive.

# 6: Ce ai vrea sa visezi in aceasta seara?

Noaptea vin visele si, in functie de acestea, copiii se pot trezi dimineata cu zambetul pe buze sau obositi si nervosi. Adresandu-le aceasta intrebare veti putea afla la ce lucruri se gandesc copiii dvs., care le sunt aspiratiile si dorintele.

Indeptandu-si gandurile catre un vis frumos, inainte de a trece in lumea viselor, ii poate ajuta sa adoarma pozitivi si increzatori. Chiar daca nu vor visa acel lucru sau nici macar nu isi vor mai aminti ce au visat, o stare de spirit buna la trezire isi poate pune amprenta pe intreaga zi.

Chiar daca aveti zile foarte agitate, e bine sa va faceti timp inainte de culcare pentru o conversatie linistita, de suflet, cu copiii. Aceste 6 intrebari va pot ajuta sa aflati mai multe despre copiii dvs: jocurile care le plac, temerile pe care le au, curiozitatile lor de peste zi, culorile si filmele preferate etc. Totodata, este o sansa sa va conectati cu copiii dvs. si sa reflectati asupra modului in care a fost ziua pentru ei si ce asteapta cu nerabdare sa li se intample in zilele urmatoare. Adresandu-le copiilor aceste intrebari simple, ii puteti invata sa gandeasca independent si sa-si creasca increderea.

 

•••

 

Citeste si:

♥  9 sfaturi pentru a-i invata pe copii sa nu renunte

♥  10 instrumente pentru a ajuta copilul sa-si gestioneze teama

Lasă un comentariu