Sa fii mama este una dintre cele mai mari bucurii ale vietii. Rolul de mama nu este doar o binecuvantare imensa, ci si o mare responsabilitate – care te poate consuma pana la epuizare.
Toate mamele trecem prin acea etapa a maternitatii cand simtim ca nu vom mai supravietui. Vina na pandeste la fiecare colt. Simtim ca nu suntem suficient de bune sau ca nu facem destul. In acelasi timp, tipam prea mult si ne neglijam prea mult.
Daca sunteti epuizata emotional si stoarsa de puteri, iata 5 lucruri de care trebuie sa va amintiti. Acestea sunt pentru mamele obosite, mamele furioase, mamele care simt ca nu mai pot. Cand va simtiti coplesite… iata ce trebuie sa va amintiti.
# 1: Cum sa va urmati instinctul
Poate fi extrem de dificil sa va dati seama ce se intampla in capul dvs. atunci cand va simtiti depasite. Gandurile o iau razna, simtiti pace, apoi panica, apoi pace, apoi panica. Abia puteti sa luati o decizie fara sa va indoiti de dvs. si sunteti, pur si simplu, in punctul de maxima presiune.
Scopul in aceste momente este sa incercati sa valorizati ce pace v-a mai ramas si sa va agatati de ea. Trebuie sa invatati sa va urmati din nou instinctul. Pare imposibil, dar capacitatea de a-ti da seama ca gandurile si emotiile tale sunt esentiale, este cel mai important lucru in acele momente grele.
# 2: Cum sa spuneti „Nu”
Daca sunteti epuizata din punct de vedere emotional, probabil ca ardeti ambele capete ale lumanarii. Acest lucru se poate datora faptului ca lucrati in afara casei si in casa, ca sunteti alaturi de bebelus toata noaptea, aveti probleme de sanatate sau ca viata este doar agitata si ocupata. Sau ar putea fi toate aceste lucruri. Unul dintre cele mai bune lucruri pe care mamele le pot face atunci cand se simt epuizate este sa invate sa spuna „Nu”.
Iata cateva persoane carora trebuie sa invatati sa le spuneti nu:
- Voua insiva – vina, „necesitatea de a fi necesara” sau spiritul critic nu trebuie sa fie seful vostru. Familia dvs. nu o sa moara de foame pana la urma. Si nu trebuie sa faceti orice lucru mic pe care l-ati facut mereu pentru toata lumea. Pur si simplu nu.
- Sotului si copiilor vostri – nu este o dovada de iubire fata de sotul sau familia dvs. sa ajungeti la limita facand lucruri pe care nu sunt capabili sa le faca pentru ei insisi. Nu trebuie va epuizati pentru partenerul dvs. sau pentru copiii vostri. Ii puteti ajuta, ii puteti iubi si ii puteti lasa sa se ocupe de responsabilitatile lor in acelasi timp.
- Altor oameni – Oamenii va pot solicita pentru diverse favoruri, vor sa va implicati in diverse actiuni, vor opinia dvs., au nevoie de ajutorul dvs. in munca lor si asa mai departe. Daca sunteti peste masura de obosita, puteti spune pur si simplu „Nu este un moment bun acum, nu ezitati sa ma intrebati mai tarziu”.
# 3: Cum sa va recapatati fortele
Faceti o lista de lucruri care va plac si care va dau forta sa mergeti mai departe. Cate dintre aceste lucruri le faceti zilnic? Acestea nu sunt neaparat lucruri mari, dar pur si simplu trebuie sa aveti niste activitati in fiecare zi care sa va intareasca, astfel incat sa puteti sa iubiti si sa slujiti familiile voastre asa cum va doriti.
Aceste activitati ar putea fi:
– sa cititi o carte
– sa faceti sport
– sa faceti un dus
– sa faceti o plimbare
– sa va aranjati parul, sa va machiati, sa va faceti unghiile etc.
– sa vorbiti la telefon / sa va intalniti cu o prietena
– sa va jucati un joc cu copiii dvs.
– sa scrieti intr-un jurnal- sa mergeti la un film
– sa iesiti in oras cu sotul, la o intalnire romantica
– sa dezvoltati un hobby
– sa mergeti la spa/ la masaj
– sa mergeti la teatru/ la un spectacol/ la film/ la un concert
Chiar daca au trecut ani de cand nu v-ati mai simtit ca „voi” incercati sa va amintiti ce v-a dat forta si sa faceti din nou aceste lucruri.
# 4: Cum ati ajuns aici
Cred ca examinarea situatiei noastre este un lucru critic de facut. Daca ne simtim complet coplesite si depasite, adesea uitam cum am ajuns acolo. Uneori este evident.
Opriti-va si ganditi-va la adevaratul motiv pentru care sunteti epuizata pana in maduva oaselor. Veti realiza ca epuizarea merge mai mult decat in adancul pielii. Desi munca de a-i creste pe cei mici si a-i face oameni mari poate fi uneori mai mult fizica, epuizarea vine, de asemenea, de la ganduri, de la o minte prea obosita.
# 5: Cum sa cereti ajutor
Acesta este un lucru foarte important. „Solicitarea de ajutor nu inseamna ca suntem slabi sau incompetenti. De obicei, indica un nivel avansat de onestitate si inteligenta”, spune autoarea Anne Wilson Schaef.
Daca simtiti ca urmeaza sa rabufniti. Fiti sincera si cereti ajutor.
Daca credeti ca nu mai puteti continua. Fiti sincera si cereti ajutor.
Daca credeti ca sunteti o persoana oribila si chiar nu stiti ce sa faceti… Fiti sincera si cereti ajutor.
Sunati un prieten, un membru al familiei, apelati o linie telefonica pentru mame sau contactati un psiholog… indiferent ce alegeti sa faceti… nu incercati sa treceti prin asta singura.
Citeste si:
♥ Cum sa-ti motivezi copilul sa se spele pe dinti
♥ Servicii utile, care usureaza viata parintilor