Confruntarea cu copiii mofturosi poate fi neplacuta atat pentru copii, cat si pentru parintii lor. Uneori, copiii urasc gustul sau textura anumitor alimente si refuza sa le manance. Unii copii nici macar nu vor sa incerce ceva nou. Iar pentru unii copii, sa manance sau sa nu manance este acel lucru pe care ei il pot controla in vietile lor in continua schimbare.
Oricare ar fi motivul, iata cateva sfaturi care sa va ajute sa ii motivati pe micutii mofturosi sa manance:
# 1: Incepeti devreme sa ii invatati despre mancarea sanatoasa
Incepand sa ii invatati de mici despre mancarea sanatoasa, ii ajutati sa inteleaga ca mancarea este mai mult decat combustibil pentru corpurile noastre. Incurajandu-i de mici sa-si insuseasca obiceiurile bune, le va fi mai usor sa le aplice in viata lor adulta, chiar si atunci cand nu au vocea parintelui in capul lor. Scopul nostru este sa-i ajutam sa inteleaga care sunt alegerile sanatoase pentru ei si sa se bucure de ele.
# 2: Nu incepeti o lupta cu si despre mancare
Este stresant si epuizant, iar nivelul dvs, de frustrare a depasit de mult limitele. Ati facut o gustare sanatoasa si sperati ca, macar de data asta, copilul dvs. o va manca zambind, stralucind de recunostinta pentru efortul dvs..
Dar asta nu pare sa se intample vreodata, nu-i asa? Si simtiti ca va cuprinde furia si urmatorul lucru pe care-l faceti, incepeti sa tipati la copilul dvs.. Si el plange si tipa inapoi la dvs.. Lucrul cel mai usor de facut este sa il lasati pe micutul dvs. sa manance orice vrea. Dar asta nu poate fi corect, nu? Poate, cu limite, este cel mai bun lucru de facut. Daca considerati ca toata aceasta alimentatie sanatoasa si incercare a unui nou aliment merita o lupta, poate ca si copilul dvs. considera ca macaroanele cu branza pentru cina merita aparate. Asa incepe batalia, si nimeni nu castiga.
Deci, nu va lasati angrenat intr-o lupta cu micutul dvs. mofturos. Trageti adanc aer in piept, serviti-i macaroane cu branza (pentru moment) si incearcati o alta metoda de a-l invata sa manance mai sanatos.
# 3: Fiti un model pentru copiii dvs.
Copiii nostri asculta ceea ce spunem si ei privesc ce facem, inclusiv cum si ce mancam.
Deci, daca vreti ca micutul dvs. sa-si manance mazarea si morcovii, inseamna ca trebuie sa mancati si dvs. Uitati-va la dieta dvs. si la modul in care mancati. Mancati o multime de fructe si legume si alimente bogate in fibre in fiecare zi? Alegeti puiul la gratar in loc de pui prajit atunci cand cinati ca o familie? Va plangeti de greutatea dvs. in fata copiilor, dar apoi mancati o ciocolata intreaga?
Faceti alegeri mai sanatoase si fiti un model pentru copiii dvs.!
Citeste si:
♥ 9 sfaturi pentru a-i invata pe copii sa nu renunte
♥ 18 sfaturi pentru a reduce stresul si anxietatea copilului
# 4: Incercati cu cantitati mici
Copiii mananca mai putin decat credeti si chiar mai putin atunci cand este vorba despre o mancare noua. Nu le umpleti farfuriile pentru ca ati putea avea surpriza sa nu se atinga deloc de mancare, descurajati de cantitate.
O modalitate de a-l face pe mofturosul dvs. sa fie un pic mai aventuros cand vine vorba de a incerca alimente noi este sa-i oferiti o mica rasplata pentru un astfel de risc culinar.
# 5: Incepeti cu legume mai dulci
Orice dieta este imbunatatita prin adaugarea mai multor legume. Atat copiii, cat si adultii au nevoie de mai multe legume pentru ca sunt bogate in vitamine, minerale si fibre si, de obicei, au un continut scazut de calorii.
Bineinteles, cei mai multi dintre mofturosi nu mananca legume, deci, cum sa ii faceti sa manance legume? Incepeti cu legumele mai dulci, care sunt mai usor de acceptat pentru micuti. Cartofii, porumbul, morcovii, mazarea si cartofii dulci sunt toti candidati buni. Puteti incerca metoda „bucati mici” sau puteti oferi doar o mica portie de legume noi impreuna cu masa obisnuita. Cu o expunere suficienta la masa, majoritatea copiilor vor incepe sa manance mancarea necunoscuta.
Sa incepeti cu legumele mai dulci este o idee buna, pentru ca sunt sanse mari ca cei mici sa le accepte mai repede, iar apoi, invatand sa manance sanatos, devine o experienta pozitiva pentru ei. In acest fel, cel mai probabil, ideea de a incerca cateva dintre legumele usor mai amare nu va mai parea atat de infricosatoare.
# 6: Adaugati fructe sau legume la feluri de mancare acceptate
Adaugarea de alimente noi la preferatele actuale ar putea functiona pentru unii consumatori mofturosi. Exista cateva modalitati de a face acest lucru.
Unul este sa strecurati legume precum dovlecei, conopida sau morcovi si sa le amestecati cu mancarurile lor favorite precum macaroane cu branza, sos de spaghete sau orice altceva. Pe de o parte, strecurarea legumelor in mancarurile preferate ale micutilor este o modalitate excelenta de a obtine nutrienti sanatosi pentru copilul dvs.. Pe de alta parte, este posibil sa nu-l ajutati pe copilul dvs. sa invete sa incerce sa accepte alimente noi. Totusi, nu este o idee rea si ar putea functiona si pentru adultii mai pretentiosi.
Cealalta modalitate de a adauga alimente noi la vechile favorite este sa le adaugati la un fel de mancare fara a le ascunde micutilor acest lucru. Doriti sa adaugati dovlecei sau spanac la macaroane cu branza? Vorbiti-i copilului despre aceasta idee. Poate il va incanta propunerea dvs. sau poate va dori sa aleaga chiar el o noua combinatie pe care s-o incerce.
# 7: Folositi toppinguri si sosuri delicioase
Toppingurile si sosurile pot transforma legumele „yucky” in mese si gustari delicioase. Serviti broccoli cu branza topita sau sos de branza si fasole verde cu topping de sunca. Faceti o salata cu dressing dulce, cum ar fi dressingul francez sau rusesc, sau utilizati un sos ca o baie pentru legumele crude.
Adaugati un strop de sos de caramel la felii de mere, astfel incat sa aiba un gust mai mult ca un mar de caramel. Serviti felii de capsuni si felii de banane cu o picatura de sirop de ciocolata sau cu iaurt sau intr-un castron cu lapte.
In timp, micul tau mofturos va invata sa se bucure de aceste alimente fara toate toppingurile. Doar fii rabdator.
Citeste si:
♥ Ghidul parintilor pentru gestionarea crizelor de tantrum
♥ 6 secrete pentru a debloca talentele copiilor
# 8: Asociati alimentele cu distractia
Unele moduri de a face mesele mai distrctive includ farfurii si pahare dragute, cu personajele lor preferate, aranjarea artistica a alimentelor, inventarea de nume haioase pentru alimentele preferate sau iesirea la picnicuri in aer liber.
De asemenea, puteti alege impreuna cu micul dvs. mofturos o mancare noua pe saptamana sau pe luna pe care ar vrea sa o incerce si sa devina acest obicei o provocare distractiva.
De asemenea, puteti face un joc pentru ca mancatul sa fie mai distractiv pentru micut. Asezati pe o farfurie mai multe alimente in cantitati mici si puneti-l sa guste si sa descrie ce simte si sa ghiceasca ce aliment ar putea fi. La final, ii puteti pregati un premiu care sa il motiveze si sa-l faca sa-si mai doreasca sa joace si alta data acest joc.
Exista si aplicatii care va pot ajuta in procesul de motivare a micutului dvs. mofturos sa manance. Cu ajutorul aplicatiei Healthy Eater – Baby Diet, copilul dvs. va descoperi alimentele sanatoase si importanta dietei echilibrate in timp ce joaca jocuri.
# 9: Gasiti-i un partener de masa
Uneori, indiferent cat de greu incercam sa le explicam ceva copiilor nostri, ei refuza sa asculte. Poate ca mesajul trebuie sa provina de la altcineva, precum un prieten de incredere sau un frate mai mare. De preferat, un prieten sau un frate care se intampla sa nu fie mofturos la mancare.
Incercarea de alimente noi impreuna cu un prieten l-ar putea ajuta pe micutul tau pretentios sa se relaxeze si sa-si dea seama ca noua mancare nu este un lucru oribil. Daca cel mai bun prieten al sau este dispus sa o manance, nu poate fi rea.
# 10: Implicati-l pe cel mic in bucatarie
O alta modalitate buna de a-l motiva pe micutul mofturos sa incerce alimente noi este sa il implicati in procesul de gatire. Copiii iubesc sa manance ceea ce au ajutat sa fie gatit, si este bine sa pregatim mesele familiei impreuna.
Alegeti meniul pentru urmatoarea cina in familie sau luati-l la cumparaturi cu dvs.. Sau, mai bine, luati-l langa dumneavoastra cand gatiti. Chiar si copiii mici pot ajuta prin spalare, sortare sau amestecare, dar aveti grija sa ii tineti departe de cutitele ascutite si vasele fierbinti.
# 11: Nu-l fortati
Cel din urma, dar cel mai important sfat este sa nu va fortati micutii sa manance. Cu cat fortati mai mult, cu atat va fi mai puternica rezistenta din partea lor. Poate ca nu le e foame chiar in acel moment. Poate ca afinele sunt chiar „yucky” pentru ei, cu adevarat!
Incercarea de a ajuta un mofturos poate fi frustranta, dar cu aceste sfaturi si o multime de rabdare, micul mofturos se va da pe brazda in cele din urma. Daca nimic din toate acestea nu functioneaza, discutati pentru a gasi si alte solutii cu medicul pediatru sau cu un nutritionist specializat in sanatatea copiilor.
Voi ce metode ati gasit sa ii motivati pe mofturosii vostri sa manance?
Citeste si:
♥ Cum sa-ti motivezi copilul sa se spele pe dinti
♥ Servicii utile, care usureaza viata parintilor