10 lucruri pe care copiii tai si le vor aminti intotdeauna 

1416
10 lucruri pe care copiii tai si le vor aminti intotdeauna
sursa foto: Pixabay

Este minunat pentru un adult ca majoritatea lucrurilor pe care si le aminteaste din copilarie sa-i aduca un zambet pe buze, sa il faca fericit. O copilarie minunata nu se datoreaza lucrurilor pe care le putem avea cand suntem copii, ci se datoreaza amintirilor pe care le adunam alaturi de familie, de oamenii dragi.

Amintirile din copilarie iti sculpteaza sufletul; iti modeleaza fiinta; forta lor are un impact mai mare decat alte amintiri. Forta acestor amintiri sugereaza, de asemenea, ca rolul parintilor este vital in viata unui copil mic si este responsabilitatea acestora de a gasi modalitati  pentru a crea amintiri minunate pentru copiii lor.

Iti impartasesc mai jos 10 lucruri pe care copiii tai si le vor aminti intotdeauna:

# 1: Citeste-le!

Sa le citesti copiilor in fiecare zi, le aduce multe avantaje si beneficii. Nu numai ca lectura imbunatateste vocabularul unui copil si ca il ajuta sa inteleaga cum sa citeasca si sa scrie, dar cititul cu voce tare ii ajuta pe copii sa inteleaga diferite subiecte despre lume si viata de zi cu zi. Se creeaza o magie cand citesti unui copil. Cartile creeaza o lume in care toata lumea care citeste devine parte din ea. Indiferent de varsta copilului, cititi-i.

Sa dam copiilor nostri darul sa creasca spunand… Parintii mei mi-au citit intotdeauna.

# 2: Asculta-i!

Intr-o lume atat de agitata si ocupata este extrem de usor sa spui cuiva „astepta o secunda”, mai ales copilului tau. Realitatea este ca asteptarea nu este niciodata o secunda, nu este un minut, uneori momentul de asteptare este atat de lung incat nu vine niciodata. Uneori, pana cand suntem gata sa ascultam, copiii nostri au uitat ce voiau sa spuna. De cele mai multe ori, copiii, in loc sa incerce sa transmita un gand, doresc doar sa impartaseasca un moment. Pentru ei, ceea ce au de spus nu este la fel de important ca si pentru tine.

Cheia pentru a asculta este sa pui STOP. In loc sa le spunem copiilor nostri „astepta o secunda”, ar trebui sa spunem la ceea ce facem in acel moment „astepta o secunda”. Televizorul nu va fi ranit, calculatorul nu va avea de suferit, Facebook-ului nu-i va fi dor de tine, dar copiilor tai, da.

Sa dam copiilor nostri darul sa creasca spunand… Parintii mei au ascultat mereu ce am avut de spus.

# 3: Imbratiseaza-i!

Oricat de mici sau de mari suntem, toti avem nevoie de o imbratisare din cand in cand. Fiecare copil este diferit, unii dintre ei simt nevoia de o imbratisare mare si puternica, unii dintre ei sunt mai mult decat multumiti cu o imbratisare scurta. Partea cea mai importanta este sa nu ratezi momentele cand copiii tai au nevoie de afectiune. Imbratisarile sunt un simbol nu numai al dragostei, ci al reasigurarii, al fericirii si al protectiei.

Sa dam copiilor nostri darul sa creasca spunand… Parintii mei au stiut intotdeauna cand am avut nevoie de o imbratisare.

# 4: Faceti traditii de familie!

In zilele noastre este greu pentru familii sa-si petreaca timp de calitate impreuna. Intre munca, scoala, sport, activitati extrascolare si multe altele, familiile au noroc daca reusesc sa ia cina impreuna mai mult de o data pe saptamana. Prin inceperea sau continuarea unei traditii, familiile se asigura ca vor petrece timp de calitate unul cu celalalt.

Indiferent de varsta copiilor, cand vine vorba de traditii de familie, toata lumea se reuneste cu entuziasm. Una dintre traditiile familiei dvs. ar putea deveni „seara de film”. Puteti face popcorn si toata lumea ajunge sa priveasca un film impreuna, ca o familie. Veti trai impreuna emotiile personajelor, veti rade sau plange impreuna. Este mai mult decat un film intr-adevar, cand timp de 2 ore nu faceti sa impartasiti doar acelasi spatiu, dar si aceeasi amintire.

Sa dam copiilor nostri darul de a creste spunand… In familia mea am facut intotdeauna acest lucru!

# 5: Luati masa impreuna!

Masa in familie ar putea fi unul dintre acele lucruri pe care copiii tai sa le pretuiasca tot restul vietii lor. In zilele noastre, gatitul este un lux pentru multi dintre noi din cauza lipsei de timp. Sederea in jurul mesei pare uneori o provocare uriasa din cauza ca suntem foarte ocupati si avem programe diferite.

Nu conteaza daca copiii nostri mananca hot dog, cereale sau o prajitura delicioasa de casa. Cel mai mare beneficiu pe care il poate avea un copil este amitirea de a impartasi o masa. Pentru unii poate fi micul dejun, iar pentru altii pranzul sau cina. Acesta este momentul perfect pentru a vorbi, planifica, manca, lucra impreuna si curata impreuna.

Sa dam copiilor nostri darul de a creste spunand… In familia mea am mancat impreuna!

Citeste si:

♥  Cum sa-ti ajuti copilul sa-si dezvolte empatia

♥  Vacanta cu copiii, fara stres

# 6: Esti preferatul meu!

Este foarte important ca fiecare copil sa se simta special intr-un mod individual.

Sa fii parinte este un act de jonglerie si in niciun moment nu este mai clar acest lucru decat atunci cand incerci sa-ti imparti timpul si atentia intre copiii tai. Lansarea acestui echilibru delicat implica satisfacerea nevoilor fiecarui copil, asigurandu-te in acelasi timp ca nimeni nu se simte parasit. Este un efort meritoriu. Ajutarea copilului sa se simta iubit si special ii poate modela identitatea si-i poate da un sentiment sanatos de stima de sine pentru viitor.

Sa dam copiilor nostri darul de a creste spunand… In familia mea am fost favoritul parintilor mei!

# 7: Sarbatoriti impreuna!

Fiecare copil este diferit. Realizarile lor vor fi diferite. Unii dintre ei pot citi la varsta de 6 ani mai bine decat altii la varsta de 9 ani. Unii dintre ei vor fi mai sportivi, in timp ce altii par sa aiba alergie la minge. Unii dintre ei vor fi elevi eminenti, in timp ce altii ar putea avea nevoie de indrumari suplimentare.

Cu toate acestea, fiecare copil are o nevoie comuna, cu totii doresc sa se simta apreciati, indiferent cat de diferita este realizarea lor. Iar celebrarea realizarilor lor ar trebui sa fie egala.

Sa dam copiilor nostri darul de a creste spunand… Parintii mei au crezut in mine, au fost cei mai mari fani ai mei, mi-au spus mereu cat de mandri sunt de mine.

# 8: Joaca-te!

Jocul este sau ar trebui sa fie in centrul vietii copiilor si este o parte vitala a invatarii si a educatiei lor timpurii. Copiii tanjesc sa-si petreaca timp cu parintii lor. Ii face sa se simta speciali. Oferind un mediu in care familia se joaca si se distreaza impreuna nu este o optiune, este o necesitate.

Gasiti ceva de care familia dvs. se va bucura. Jocurile de masa, drumetiile, pescuitul, campingul, sportul, ciclismul, lectura, vizionarea unui film, orice activitate care ofera un timp de distractie de calitate familiala va va uni cu copiii facand amintiri pe care nu le vor uita niciodata.

Sa dam copiilor nostri darul de a creste spunand… In familia mea am petrecut timp impreuna, ne-am distrat impreuna, ne-am jucat impreuna.

# 9: Tine minte!

Viata copiilor nostri este facuta din momente mici. Aceste momente, de cele mai multe ori, sunt evidentiate de evenimente… Sedinte de scoala, zile de nastere, repetitii, competitii sportive, serbari. Aceste momente sunt speciale pentru ei, mai ales pentru ca simt si cred ca sunt speciale pentru noi.

Cand ne amintim de acele momente, cand luam cu mandrie acele poze si suntem emotionati, cand copiii nostri vad ca ne amintim, pare ca nu vor uita acest lucru niciodata.

Sa dam copiilor nostri darul de a creste spunand… Parintii mei erau mereu acolo pentru mine.

#10: Iubeste-i!

Dragostea este facuta din Dragoste. Cand iubesti pe cineva, ii spui asta. Cand iubesti pe cineva, ii arati asta. Cand iubesti un copil, ii construiesti caracterul, il faci sa se simta unic, il inspiri sa descopere potentialul sau infinit, il ghidezi, il inveti si inveti de la el.

Dragostea pentru copii afecteaza modul in care acestia se dezvolta. Cresterea copilului are de-a face cu mai mult decat alimentele pe care le consuma si exercitiile pe care le face – si dragostea il afecteaza. Iubirea parintilor pentru copiii lor nu ii face doar mai inteligenti si mai increzatori – ii face si mai sanatosi. Atata timp cat le oferi copiilor tai iubire, caldura, afectiune si sprijin, copiii vor fi bine.

Amintirile nu sunt gratuite, cu toate acestea nu costa bani, ci timp si asta le face atat de valoroase. Le putem construi in jurul celor mai simple momente. Este de datoria noastra sa facem fiecare moment sa conteze, indiferent de circumstantele noastre, trecutul nostru sau cat de mult sau cat de putin avem. Putem crea un loc numit acasa, pentru ca fiecare copil are dreptul la o copilarie frumoasa. Asa ca, sa ne imaginam un moment si sa cream o amintire!

 

•••

 

Citeste si:

♥  5 lucruri pe care mamele epuizate emotional trebuie sa si le aminteasca

♥  11 sfaturi pentru a motiva copiii mofturosi sa manance

Lasă un comentariu